Social 10 Martie 2009 16:52
Asigurarea pentru cele 65 de tablouri ale expozitiei itinerante din cadrul programului "Culorile Avangardei" a costat peste 70.000 euro, tendinta actuala fiind de a face asigurari guvernamentale pentru astfel de evenimente, a declarat Erwin Kessler la conferinta de presa desfasurata astazi la ICR.

Expozitia itineranta "Culorile Avangardei" isi va incepe circuitul european pe 26 martie 2009, la Lisabona si se va incheia pe 15 februarie 2010, la Praga, potrivit datelor prezentate in cadrul unei conferinte de presa desfasurata in prezenta presedintelui Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, a ministrului Culturii, Theodor Paleologu, precum si a curatorilor Erwin Kessler si Ioana Vlasiu, informeaza NewsIn.

"Lansam o premiera a ICR, exportul unei expozitii cu tablouri romanesti, dar mentionam ca ne-a fost greu sa mobilizam, sub o idee generoasa, posesorii obiectelor de patrimoniu", a comentat presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici.

Tablourile, provenind de la noua muzee romanesti, partenere ale ICR, prezinta lucrari ale artistilor romani din perioada 1910-1950 si urmeaza sa fie expuse in trei institutii importante de cultura europene, la Muzeele Nationale de Arta Contemporana din Lisabona, Roma si din Praga.

"Incercam sa trecem de la o filozofie a suspiciunii, care ne impiedica sa functionam peste hotare, la una a increderii", a mentionat presedintele ICR, referindu-se la sustinerea de care au inceput sa se bucure programele ICR, care au rolul de a exporta cultura romaneasca in afara granitelor Romaniei.

La randul sau, ministrul culturii a reafirmat sprijinirea efortului de a permite un circuit firesc al valorilor romanesti in cultura universala. "Este dificil sa organizezi expozitii de arta plastica in afara, fiind vorba de cheltuieli, de aprobari, dar e important sa fim prezenti nu doar prin spectacole de teatru si proiectii de film, ci si prin astfel de initiative. Avangarda Romaniei este recunoscuta international si ni se pare un lucru binevenit ca o asemenea expozitie sa fie plimbata prin cateva capitale ale Europei", a declarat ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Erwin Kessler, unul dintre curatorii si organizatorii expozitiei itinerante, a mentionat ca aceasta colectie a avut norocul sa trezeasca interesul unor muzee importante europene.

"Intre ICR si Muzeul din Lisabona exista un contract bine stabilit: noi oferim transportul, asigurarea, ei, spatiul de expunere, panotarea, publicitatea, vernisajul, precum si catalogul expozitiei, tiparit de ei, dupa conceptia noastra. Nu este o expozitie moarta! O mare parte din lucrarile alese sunt scoase din depozit, nu fac parte din colectiile permanente ale muzeelor. Aceste lucrari sunt un foraj prin care am incercat sa generam, in timp, profilul modernitatii noastre", arata Erwin Kessler.

Expozitia itineranta "Culorile Avangardei" cuprinde 65 din cele 106 tablouri prezentate initial in cadrul programului "Sibiu, capitala culturala europeana" (2007), care au trecut prin cinci muzee importante de arta din tara - printre care Muzeul Brukenthal din Sibiu si Muzeul National de Arta din Bucuresti, pana sa ajunga sa fie transportata peste hotare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.