Social 4 Martie 2009 16:27
Uniunea Europeana a lansat marti campanie de combatere a salarizarii diferite a salarizarii barbatilor si femeilor. In cadrul economiei UE, femeile castiga in medie cu 17,4% mai putin decat barbatii. Campania lansata in contextul Zilei Internationale a Femeii, 8 martie, se axeaza pe conceptul simplu „remunerare egala pentru o munca de valoare egala” si urmareste sa mareasca sensibilizarea cu privire la diferentele de salarizare, la cauzele acestora si la modalitatile de a le solutiona.
Diferentele de salarizare intre femei si barbati au cauze multiple si necesita solutii multiple. Pentru a le combate este necesara o actiune la toate nivelurile si un angajament din partea tuturor partilor implicate – de la angajatori, sindicate si autoritatile nationale pana la fiecare dintre cetateni. Datorita campaniei pe care o lansam, cetatenii vor intelege mai bine motivele pentru care in Europa femeile continua sa castige mult mai putin decat barbatii, precum si care sunt modalitatile de a solutiona aceasta problema”, a declarat Vladimír Špidla, comisarul UE pentru egalitatea de sanse.

In contextul economic actual, egalitatea dintre femei si barbati este mai importanta ca niciodata. Putem face fata acestei crize numai valorificand potentialul tuturor talentelor de care dispunem”, a adaugat comisarul.

„Remunerare egala pentru munca egala” constituie unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Consacrat de Tratatul de la Roma din 1957, in anul 1975 acest principiu a facut deja obiectul unei directive care interzice discriminarea cu privire la orice aspect legat de salarizarea femeilor si a barbatilor pentru aceeasi munca sau pentru o munca de valoare egala. In consecinta, cazurile „simple si vizibile” de discriminare directa – diferente de remunerare intre femei si barbati avand posturi identice, experienta si competente identice, precum si acelasi nivel de performanta – au scazut semnificativ datorita eficientei masurilor legislative la nivel european si national privind egalitatea de remunerare. Dar, in aceste conditii, de ce continua sa existe o diferenta de remunerare intre femei si barbati de 17,4% la nivelul UE?

Diferenta de remunerare reprezinta diferenta dintre plata medie pe ora pentru femei si cea pentru barbati, inainte de aplicarea impozitelor, in toate domeniile economiei. Aceasta diferenta reflecta discriminarea si inegalitatea continue care se manifesta pe piata muncii si care, in practica, afecteaza in principal femeile. De exemplu, frecvent munca femeilor continua sa fie considerata mai putin importanta decat cea a barbatilor si femeile lucreaza adesea in sectoare in care salariile sunt, in medie, mai joase decat in sectoarele dominate de barbati (de obicei, in cadrul supermarketurilor, casierele castiga mai putin decat magazionerii).

De asemenea, ca urmare a reducerii castigurilor de-a lungul vietii si a pensiilor femeilor, diferentele de salarizare cauzeaza saracie in randul femeilor in varsta. 21% dintre femeile in varsta de 65 de ani sau mai mult sunt expuse riscului de saracie, in timp ce numai 16% dintre barbati se afla in aceasta situatie.

Campania vizeaza sensibilizarea cu privire la diferentele de salarizare si la modalitatile de a le combate. Pentru a ajunge la cetateni, la angajatori si la lucratori, campania va promova bunele practici cu privire la combaterea diferentelor de salarizare din intreaga Europa si va distribui un set de instrumente privind campania pentru angajatori si sindicate la nivel european si national. Alte activitati includ site-ul campaniei, publicitatea in presa europeana, precum si informarea prin intermediul afiselor.

Campania constituie o continuare a comunicarii Comisiei din 2007 privind diferentele de salarizare, care a analizat cauzele acestor diferente si a identificat directiile de actiune la nivelul UE. Comunicarea a subliniat necesitatea de sensibilizare in legatura cu diferentele de remunerare si cu modalitatile in care acestea pot fi combatute actionand la toate nivelurile, implicand toate partile interesate si concentrandu-se asupra tuturor factorilor contributivi.

Raportul anual privind egalitatea

Raportul anual 2009 privind egalitatea intre femei si barbati – prezentat tot astazi de Comisia Europeana – confirma ca, in ciuda anumitor progrese in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati, continua sa existe diferente semnificative in diferite domenii.

Cu toate ca rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor a crescut constant in ultimii ani (in prezent, 58,3% pentru femei si 72,5% pentru barbati), femeile inca mai lucreaza cu jumatate de norma mai frecvent decat barbatii (31,2% dintre femei si 7,7% dintre barbati), iar angajatii de sex feminin predomina in sectoarele in care salariile sunt mai scazute (peste 40% dintre femei lucreaza in domeniul sanatatii, educatiei si administratiei publice – procentaj de doua ori mai ridicat decat cel privind barbatii). Cu toate acestea, femeile reprezinta 59% din totalul noilor absolventi de universitate.

Participarea femeilor si a barbatilor la procesul decizional

Intre timp, un alt raport de expertiza elaborat de Comisie confirma ca femeile sunt, de asemenea, foarte slab reprezentate in ceea ce priveste functiile de decizie din domeniul economic si participarea la politica europeana. Guvernatorii tuturor bancilor centrale ale celor 27 de state membre ale UE sunt barbati. Slaba reprezentare a femeilor in ceea ce priveste functiile de raspundere este si mai pronuntata in intreprinderile mari, unde barbatii reprezinta aproape 90% din membrii consiliilor de administratie ale celor mai importante societati (societatile incluse in indicele blue-chip din tarile respective) – cifra care s-a imbunatatit doar foarte putin in ultimii ani.

Proportia femeilor care sunt membre ale parlamentelor nationale (pentru parlamentele cu o singura camera legislativa sau pentru camera inferioara) a crescut cu aproape 50% in ultimul deceniu, de la 16% in 1997 la 24% in 2008. Proportia pentru Parlamentul European este doar usor mai ridicata (31% femei). In medie, in randul ministrilor din guvernele nationale, proportia barbatilor in raport cu cea a femeilor este de aproximativ trei la unu (25% femei, 75% barbati).

Clip publicitar prin care UE promoveaza egalitatea de sanse


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.