Social 3 Martie 2009 16:00
Vasul Saldahna, sub pavilion grecesc, la bordul caruia se aflau si doi marinari romani a fost rapit de piratii somalezi din culoarul de securitate, a sustinut, marti Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, dupa ce initial a anuntat ca nava nu se afla pe acest culoar.

Potrivit lui Mihalcioiu, nava se afla pe cordonul de securitate, moment in care o ambarcatiune rapida s-a apropiat si a deschis focul, piratii reusind sa urce la bord si sa preia controlul. Mai mult, in zona se afla si o fregata din Marea Britanie care a asistat la tot evenimentul fara sa intervina, transmite corespondentul NewsIn.

„M-am uitat mai bine asupra cazului, sa vad unde era exact nava si se pare ca m-am inselat ieri (luni, n.r.). Nava era pe culoarul de securitate. Din acest culoar nava a fost rapita de catre o ambarcatiune rapida cu pirati inarmati la bord. Au deschis focul. O fregata britanica era foarte aproape de eveniment, la 3 mile marine departare, nu stiu de ce nu s-a intervenit. Nu stiu de ce abia dupa ce piratii au urcat la bord si l-au amenintat pe comandantul roman, s-au apropiat si ei si au mers o perioada in paralel cu nava”, a declarat Mihalcioiu.

Din informatiile oferite de liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, se pare ca in momentul de fata piratii sunt in negocieri cu armatorul grec, eliberarea navei si a echipajului fiind conditionate de plata unei rascumparari.

„Compania greceasca a mai avut incidente de acest fel si le-a rezolvat pe toate fara probleme. Din informatiile noastre, piratii au contactat deja armatorul grec prin diferiti intermediari si poarta negocieri. Piratii nu vor decat bani si, de obicei, astfel de situatii se rezolva prin plata unor rascumparari. Trebuie precizat ca nu armatorul plateste acesti bani, ci compania de asigurari”,
a mai adaugat Adrian Mihalcioiu.

Acesta a criticat si actiunea fregatei britanice, spunand ca daca la nava abordata de pirati era sub pavilion englezesc alta ar fi fost interventia navei militare.

La randul sau, Dorel Onaca, directorul Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare, a declarat ca este convins ca in maximum 72 de ore piratii vor elibera echipajul si nava.

„Sunt absolut convins ca in 72 de ore armatorul grec va rezolva problema. Va proceda, asa cum a facut si in alte situatii similare, la eliberarea in siguranta a marinarilor si a navei”, a declarat Onaca, care a tinut sa precizeze ca are o echipa de cinci persoane, din care trei romani, implicata direct in actiunea de salvare a marinarilor.

„Nu va ascund ca acolo avem cinci colegi acolo, dintre care trei romani, care ne informeaza in permanenta si sunt implicati direct in actiunea de salvare. In functie de cum vor evolua lucrurile, s-ar putea sa ajung si eu”, a adaugat Onaca.

Mihalcioiu a declarat, luni, ca nava greceasca nu se afla pe culoarul de securitate creat de nave NATO in Golful Aden. „Nu se stie daca nava era pe culoarul de securitate, dar din informatiile noastre se pare ca nu era. Ne intrebam de ce nu era pe acel culoar, pentru ca este stiut ca zona nu este sigura din cauza piratilor. Exista un singur culoar pazit cu nave de razboi si acela este sigur, navele au protectie”, a declarat, luni, 2 martie, Adrian Mihalcioiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.