Social 2 Martie 2009 10:27
Trupul militarului roman ucis in Afganistan saptamana trecuta va fi adus in tara cu o aeronava militara Hercules, la Baza Militara 90 din Otopeni, informeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN)

Potrivit MApN, se preconizeaza ca avionul sa aterizeze pe aeroportul militar din Otopeni in jurul orei 17.00. Trupul neinsufletit al sergentului major Claudiu Chira va fi primit de oficialitati din cadrul Ministerului Apararii, de familie si o parte din colegii sai. Se va oficia ceremonialul religios si se vor tine alocutiuni.

Familia lui Claudiu Chira va primi din partea MApN suma de 80.000 de euro, drept asigurare de viata, si o suta de solde lunare brute, conform Legii 111/2007 care aproba modificarile la Ordonanta 81/2006 privind recunoasterea meritelor personalului Armatei participant la actiuni militare.

De asemenea, urmasii lui Claudiu Chira vor primi o pensie lunara de urmas echivalenta cu 100% din solda pe care o avea militarul. Ajutoarele de deces oferite de MApN vor consta intr-un salariu mediu brut pe economie si doua solde lunare.

Sergentul major Claudiu Chira se afla la a doua misiune intr-un teatru de operatii extern, au mai spus oficialii din MApN. Astfel, militarul a mai participat, in anul 2006, la misiunea UNAMI 3 din Irak.

Un militar din Batalionul 21 Vanatori de Munte ,,General Leonard Mociulschi” a murit, joi, 26 februarie, in Afganistan, informeaza MApN, potrivit caruia militarul avea 30 de ani si era subofiter.

Sergentul major Chira Claudiu se afla intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul). Pe 26 februarie, in jurul orei 15.30 (ora Romaniei), la aproximativ 50 de kilometri de Qalat, al doilea autovehicul de tip Humvee (HMMWV) din coloana de cinci a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, potrivit unui comunicat al MApN.

In urma exploziei, sergentul major Claudiu Chira, grav ranit, a primit asistenta medicala la fata locului si a fost evacuat cu un elicopter MEDEVAC.

Pe timpul transportului spre spitalul din Kandahar, subofiterul a decedat.

Militarul avea 30 de ani, era casatorit, fiind angajat al Ministerului Apararii Nationale din 2002.

Militarii Batalionului 21 Vanatori de Munte ,,General Leonard Mociulschi” din Predeal actioneaza in Afganistan din luna ianuarie a acestui an.

Chira este cel de-al treilea militar din Brigada 2 Vanatori de Munte Brasov care si-a pierdut viata in Afganistan, de la inceputul misiunilor. Astfel, pe 6 septembrie 2007, sublocotentul post mortem Aurel Marcu, de la Batalionul 33 Vanatori de Munte, si-a pierdut viata in timp ce executa o misiune de patrulare, TAB-ul in care se afla trecand peste un dispozitiv exploziv improvizat.

Totodata, pe 31 august 2008, militarul Dragos Traian Alexandrescu, de la Batalionul 30 Vanatori de Munte a murit in timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.