Elevii, studentii si profesorii ar putea sa nu mai primeasca subventii pentru transport, iar legea care reglementeaza practica profesionala si finantarea acesteia ar putea fi abrogata, potrivit proiectului de ordonanta obtinut de NewsIn, inregistrat la Guvern cu numarul 304 din 24 februarie 2009.

Potrivit documentului citat, Guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare in principal prin neacordarea salariului de merit, eliminarea primelor, a premiilor si neplata orelor suplimentare.

Mai mult, prin doua articole de lege, 21 si 22, guvernul propune sa se reduca cheltuielile si prin renuntarea la subventiile pentru transport si pentru practica elevilor si profesorilor. Mai exact, prin cele doua articole s-ar putea modifica Legea 315/2006, astfel incat profesorii de peste 35 de ani sa nu mai primeasca cate 100 de euro pentru materiale didactice si s-ar abroga Legea 258/2007, prin care, in prezent, se reglementeaza modul in care statul subventioneaza stagiile de practica obligatorii pentru elevi si studenti si Legea 291/2007, care cuprinde prevederi despre decontarea transportului la elevi, studenti, pentru naveta in mediul rural.

In proiectul de ordonanta apar chiar modificari ale metodologiei de pregatire a elevilor, potrivit carora in ciclul primar orele de sport sa nu se mai faca cu un profesor de specialitate, ci cu invatatorul.

In nota de fundamentare a proiectului, semnata si parafata de ministrul Muncii, Marian Sarbu, se arata ca guvernul a luat decizia formarii unui colectiv de lucru compus din reprezentanti ai ministerelor Muncii si Finantelor si ai Secretariatului General al Guvernului. Semnatarii proiectului care cuprinde masurile de reducere a cheltuielilor bugetare sunt vice prim-ministrul Dan Nica, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ministrul Muncii, Marian Sarbu, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, ministrul Internelor, Liviu Dragnea, Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Szakal Andras Zsolt si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Ministrii de resort vor trebuie sa discute acest proiect in cadrul Comisiilor de dialog social constituite la nivelul fiecarui minister.

Sindicalistii din invatamant au discutat, joi, cu ministrul Educatiei, despre salariile profesorilor si diferitele prime si subventii acordate profesorilor. Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, ministrul Ecaterina Andronescu ar fi dat asigurari ca se vor plati in continuare banii pentru materiale educative, cate 100 de euro de profesor. "Cat despre celelalte prime si indemnizatii, la negocierea bugetului, ministrul Emil Boc ne-a asigurat ca se vor plati si acestea, inclusiv orele suplimentare", a precizat liderul sindical.

Sindicalistii se arata insa nemultumiti de lipsa de transparenta de care da dovada guvernul in luarea deciziilor. "Cand am discutat despre buget, ni s-a promis una, acum aflam ca exista proiecte legislative care arata altceva. Am solicitat o intrevedere de urgenta cu premierul, care sa lamureasca toate neclaritatile legate de buget", a adaugat Cornea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.