11 transportoare amfibii PIRANHA, care ar putea spori gradul de siguranta a trupelor romanesti din teatrele de operatii externe sunt blocate in tara de MApN din cauza procedurilor tehnice, in conditiile in care in Afganistan nu au ajuns decat sase transportoare in septembrie 2008.

Potrivit unui document care contine o sinteza a programului "PIRANHA", pana in prezent, MApN a primit de la firma elvetiana MOWAG un numar de 17 transportoare din totalul de 31, pentru care s-a semnat un contract de furnizare in anul 2006. Procedura de atribuire a contractului a fost licitatie deschisa, iar pretul unui transportor se situeaza intre 1,5 si 2 milioane de euro, informeaza NewsIn.

Astfel, conform graficului de livrari, din cele 17 transportoare primite, MApN primele 10 au ajuns in tara abia in anul 2008, in conditiile in care livrarea era prevazuta initial pentru anul 2007. Celelalte 7 au ajuns in Romania, tot in 2008, in luna octombrie, fara a se depasi termenul de livrare.

Potrivit MApN, la sfarsitul lunii august 2008, dupa parcurgerea etapei de instruirea a personalului, sase transportoare PIRANHA din primul lot de zece au fost dislocate in teatrul de operatii din Afganistan.

Totusi, pe timpul testarii si evaluarii operationale a acestora au aparut o serie de probleme tehnice: blocari functionale ale sistemului de armament, echipat cu mitraliera calibrul 12,7 mm standard NATO, probleme la software-ul sistemului de armament, defectarea unor piese din componenta mitralierelor calibru 12.7 mm sau defectarea catorva monitoare de la mecanicul conductor.

Ministerul Apararii Nationale sustine, insa, ca aceste probleme au fost remediate inca din luna noiembrie a anului trecut, de o echipa de tehnicieni din cadrul MOWAG, Elbit Romania si Interactive SRL din Bucuresti. "Dupa remedierea problemelor, militarii romani au inceput sa execute misiuni cu aceste transportoare inca din noiembrie anul trecut. Deja au fost parcursi 12.000 de km", se arata in documentul MApN.

De asemenea, in aceeasi perioada de timp, au fost instalate unele echipamente suplimentare pe aceste transportoare, pentru cresterea protectiei, precum si pentru imbunatatirea capabilitatilor sistemului de comunicatii: dispozitive de bruiaj IED comandate prin radio ECM, sisteme de comunicatii ISAF Force Tracker System- IFTS si statii radio AN/PRC 117 F pentru comunicatii satelitare.

Conform MApN, celelalte patru transportoare PIRANHA, din primul lot de zece livrat in anul 2008 de elvetieni, au ajuns, dupa parcurgerea etapelor procedurii de acceptanta, la unitatea din Craiova.
Din luna octombrie a anului 2008, cand au ajuns in tara si celelalte sapte transportoare, MApN se afla in aceeasi faza a procedurii de receptie, astfel incat transportoarele nu pot fi utilizate, deocamdata, in misiuni.

Celelalte 14 transportoare amfibii din totalul de 31 ar urma sa ajunga in tara pana in anul 2010, dupa cum urmeaza: sapte in luna octombrie a anului 2009 si ultimul lot, de sapte bucati, in luna septembrie a anului 2010.

De asemenea, Ministerul Apararii Nationale anunta ca va relua, in anul 2009, procedurile de achizitionare a Kit-urilor de protectie balistica si antimina nivel 3 si 3a destinate transportoarelor dislocate in Afganistan. Aceste echipamente, care urmeaza sa fie achizitionate la solicitarea expresa a Statului Major al Fortelor Terestre, ar trebui sa ridice nivelul initial de protectie pentru acest tip de transportoare. MApN spune ca banii necesari derularii acestui proiect sunt prevazuti in Planul anual al achizitiilor pubice al ministerului, pe anul 2009.

Totodata, MApN sustine ca, in programul de achizitie a celor 31 de transportoare, sunt implicati si agenti economici din Romania, pe linia integrarii finale a echipamentelor - MFA Mizil - precum si pentru realizarea si integrarea sistemului de comunicatii - S.C. INTERACTIVE Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.