Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a facut, la bilantul DNA, referire la caracterul descurajator al pedepselor aplicate de instante in anul 2008, pentru dosarele DNA, in timp ce procurorul general, Laura Codruta Kovesi a criticat activitatea procurorilor anticoruptie din teritoriu.

Potrivit statisticilor, din cei 97 de inculpati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie, instantele de judecata au dispus pentru 69 de inculpati, fie suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii, fie suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere."Din punctul nostru de vedere asistam la o sanctionare blanda a faptelor de coruptie", a declarat, vineri, Daniel Morar, potrivit NewsIn.

Din 97 de inculpati condamnati definitiv, pedepse cu executare in detentie au primit doar 28 de inculpati, adica aproximativ 29 la suta din numarul condamnatilor isi vor executa pedepsele in detentie. Morar a mai aratat ca 48 dintre condamnati cu comis faptele in timp ce activau in sectorul public (magistrati, politisti, personal vamal, ofiteri de armata, directori de institutii publice) in timp ce ceilalti 49 provin fie din sectorul privat (avocati, experti, lucratori bancari, directori sau administratori ai unor societati comerciale), fie erau persoane fara ocupatie.

Din cei 28 de inculpati condamnati cu privare de libertate, 16 provin din mediul privat sau erau fara ocupatie, in timp ce doar 12 functionari publici au fost condamnati cu executare in detentie.
Pentru un numar de 32 de inculpati condamnati, instantele au aplicat pedepse situate la minimul special, ceea ce reprezinta un procent de 33 la suta din numarul total al condamnatilor.

Totodata, pentru 38 de inculpati condamnati, instantele au aplicat pedepse orientate spre minim, situate sub jumatatea intervalului de pedeapsa prevazut de textul legal, ceea ce reprezinta un procent de 39 la suta din numarul total al condamnatilor. "Prin urmare, in conditiile in care 58 la suta din persoanele condamnate au primit pedepse situate la minim sau sub minimul special prevazut de lege, concluzia este ca, si din punct de vedere al cuantumului pedepselor aplicate, se observa sanctionarea blanda a faptelor de coruptie, asimilate sau conexe acestora", a mai aratat Morar.

Pe de alta parte, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, s-a aratat nemultumit de activitatea procurorilor anticoruptie din teritoriu, aratand ca 121 de procurori ai DNA au intocmit 163 de rechizitorii, adica sub doua rechizitorii de fiecare procuror.

Procurorul general al Romaniei a mai spus ca exista o serie de probleme in sistemul judiciar care trebuie corectate. Kovesi a indicat si unde ar trebui sa acorde prioritate, printre care o atentie sporita a trimiterilor in judecata si operativitate in solutinarea dosarelor.

In replica, seful DNA, Daniel Morar, a aratat ca nu conteaza numarul de rechizitorii intocmite, ci numarul de inculpati trimisi in judecata.

Kovesi a mentionat ca procurorii anticoruptie trebuie sa mizeze mai mult pe combaterea coruptiei din sistemul judiciar care "este doar in competenta dumneavoastra". Si recuperarea prejudiciilor trebuie sa ramana o prioritate a procurorilor DNA.

Desi Kovesi nu sustine in totalitate pe Morar si afirmatiile sale, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Licu, a declarat ca il sprijina pe seful DNA in deciziile pe care le va lua referitoare la alegerea echipei de conducere a institutiei pe care o coordoneaza.

Acesta il va invita pe Morar la sedinta CSM si va vota pentru oamenii propusi de el pentru conducerea institutiei.

Licu a aratat ca reprezentantii CSM au aparat DNA, anul trecut. "Daca nu era acest CSM, nu cred ca s-ar fi acceptat ca un procuror sef sa fie revocat din functie, in baza unei simple cereri si nu in urma unei analize serioase a activitatii acestuia", a declarat vicepresedintele CSM.

El a mai aratat ca va sustine propunerile lui Daniel Morar pentru reintregirea echipei de conducere de la DNA. Licu a adaugat ca il va chema pe Morar sa fie prezent in sedinta Sectiei de procurori, cand se vor discuta avizele pentru numirea sefilor de sectii. "Morar trebuie sa-si faca o echipa cu care sa lucreze eficient", a mai spus vicepresedintele CSM .

Licu a propus ca procurorii DNA sa se ocupe exclusiv de dosarele de mare coruptie, deoarece "este imposibil sa lucrezi la 20-30 de dosare, in acelasi timp".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.