1.500 de oameni din Ocnele Mari vor trebui sa-si paraseasca locuintele. Este singura solutie pentru ca sarea exploatata aberant in ultima jumatate de secol sa nu navaleasca peste ei in case.

Aproape jumatate din populatia orasului Ocnele Mari va fi stramutata in urmatorii zece ani, pentru ca locuintele oamenilor sint in pericol din cauza deversarilor de saramura cauzate de exploatarea salinei din localitate. "1.500 de oameni vor trebui stramutati in urmatorii zece ani, chiar si in varianta in care se renunta la exploatarea saramurii. Aceasta este solutia pe termen lung, pentru ca raul a fost deja facut", a spus prefectul judetului Vilcea, Anuta Handolescu. Asezarea numara 3.300 de suflete.

In Ocnele Mari exista cinci perimetre subterane de unde se exploateaza sarea, incepind cu 1961. In sol este injectata apa, care dizolva sarea, iar saramura astfel rezultata ajunge, prin conducte, la doua unitati industriale din apropiere, Oltchim si Uzinele Sodice Govora (USG). Problema este ca apa introdusa erodeaza si solul, si astfel, in subteran ajunge sa se produca practic o grota, care creste pe masura ce sarea este luata de apa, pentru ca in sol nu mai este introdus nimic. "Capacul" unei astfel de grote s-a prabusit in 2001, iscindu-se o groapa gigantica, cu diametrul de peste jumatate de kilometru. Odata cu prabusirea, saramura din pamint a tisnit afara, a intrat in casele oamenilor si a otravit pamintul.

Despagubiri acordate preferential

114 familii au acceptat sa se mute in casele construite de stat pentru ei, pe un teren donat de Biserica, la citiva kilometri de oras. Au ramas in urma balti de sare, teren pe care nu mai creste nimic si case parasite. Noua familii au refuzat sa plece, nemultumite de despagubirile oferite. Oamenii au spus ca despagubirile s-au acordat preferential, iar statul a acceptat sa reevalueze inca o data gospodariile.

Au mai ramas si cele patru cimpuri exploatate de Regia Sarii. Un studiu efectuat de specialisti ai Universitatii Bucuresti arata ca doua dintre ele pot fi exploatate maximum cinci ani, iar altul trebuie inchis, prin prabusirea controlata a plafonului grotei. Atit prefectul, cit si oamenii sint sceptici insa daca aceasta prabusire controlata nu va arunca un nou riu de sare peste oras sau daca nu se vor prabusi in cei cinci ani tavanele la celelalte doua grote, mai ales ca au inceput sa apara deja fisuri in sol.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.