22 de orase din Romania concureaza, in prezent, pentru a obtine fonduri pentru reabilitarea sistemelor de termoficare urbana, insa doar cinci proiecte vor fi alese, a declarat, luni, pentru NewsIn, consilierul de afaceri europene al Autoritatii de Management pentru POS Mediu.

In 2007 au fost alese trei orase, iar finantarea totala pentru cele opt proiecte, care au ca scop diminuarea poluarii si conformarea cu normele de mediu din UE, este de 460 milioane euro, a precizat consilierul de afaceri europene al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial (AM POS), Raluca Fratila.

"Autoritatea de Management pentru POS de Mediu a demarat a doua etapa de preselectie a proiectelor ce vor beneficia de asistenta tehnica in vederea reabilitarii sistemelor de incalzire urbana. Cinci proiecte alese in acest an ar putea fi primi finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune (50% din valoare) si de la bugetul de stat (45%). Autoritatile locale vor contribui cu 5% din suma necesara", a precizat reprezentantul Autoritatii.

In cadrul primei etape, desfasurate in 2007, au fost selectati trei beneficiari, municipiile Iasi, Bacau si Timisoara, ale caror programe de pregatire sunt in derulare, iar implementarea propriu-zisa va avea loc intre 2009 si 2012, a mai spus Raluca Fratila, potrivit NewsIn.

"Etapa de pre-selectie vizeaza autoritatile locale din 22 de municipii sau orase care detin 100% din activitatea operatorului de termoficare in municipalitatile respective. Noi am trimis chestionare catre acestea, solicitand informatii de mediu - ce privesc depasiri ale emisiilor de dioxid de sulf, dioxid de azot si pulberi -, precum si informatii tehnice si financiare", a explicat consilierul AM POS Mediu.

Chestionarele au fost transmise primariilor din orasele Alexandria, Arad, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Focsani, Giurgiu, Onesti, Oradea, Pitesti, Prahova, Resita, Rm. Valcea, Suceava, Targoviste, Tulcea, Turnu Magurele, Vaslui si Zalau care sunt printre cele mai afectate de poluare.

"Investitiile vor duce la reabilitarea sursei de producere a energiei termice, iar daca vor mai ramane bani se va investi si in reabilitarea retelelor de transport a energiei termice", a mai spus reprezentantul AM POS Mediu.

La baza selectiei celorlalti cinci noi beneficiari vor sta inclusiv criterii precum relevanta, numarul de persoane beneficiare, tipul de combustibil utilizat si impactul asupra schimbarilor climatice, tipurile de poluanti pentru care este necesara conformarea cu prevederile Tratatului de Aderare, cantitatea de emisii reduse, capacitatea de indatorare si cea de implementare a proiectelor de investitii.

Rezultatul preselectiei va fi comunicat in scris tuturor potentialilor beneficiari in cursul lunii martie 2009, a mai anuntat Autoritatea de Mediu.

Romania are alocat de la bugetul UE 5,6 miliarde euro (4,5 miliarde euro din Fondul de Coeziune si Fondul European de Dezvoltare Regionala, respectiv 1,1 miliarde euro cofinantare de la stat).

Peste 3,2 miliarde euro sunt pentru proiecte de apa si apa uzata, aproape 1,17 miliarde euro sunt pentru managementul deseurilor, circa 459 milioane euro - pentru reabilitarea centralelor termice, 215 milioane euro sunt pentru proiecte de protectie a ariilor protejate si siturilor Natura 2000, 329 milioane euro - pentru prevenirea inundatiilor si reabilitarea zonei costiere a Marii Negre afectate de eroziune, iar 174 milioane euro sunt pentru asistenta tehnica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.