Romania ramane una dintre tarile cele mai sarace intre candidatele la aderare, majoritatea populatiei considerand ca face parte din categoria "sarac" sau "foarte sarac", potrivit unui studiu realizat de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea conditiilor de trai si de munca. Studiul a fost facut in acest an in Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Polonia, Cehia, Cipru, Ungaria, Romania si Malta, iar datele obtinute au fost raportate la media europeana.

Veniturile, proportionale cu educatia

Tara noastra detine un procent foarte mare (40,5%) de oameni in varsta (peste 65 ani) care au venituri foarte mici, comparativ cu 32,9%, media europeana, 32% - Bulgaria si 36,3% - Cehia.

In privinta raportului educatie/venituri, 44,3% din romani si-au abandonat studiile inainte de 16 ani, obtinand venituri foarte mici. Totusi, exista tari care devanseaza Romania la acest capitol: Cehia si Lituania, cu 57%, Slovacia, cu 54,4%, Slovenia, cu 52% si Bulgaria, cu 46,9%, procent de populatie needucata, cu venituri minime. De partea cealalta, Ungaria detine cel mai mic procent de populatie saraca si fara studii.

Persoanele singure o duc greu

Cat priveste starea civila si veniturile, probabilitatea ca persoanele singure (vaduvi, divortati, separati) sa aiba venituri mici este de 48,8% in Romania, 49% in Bulgaria, 56,4% in Slovenia, 65,8% in Cipru si 69,% in Slovacia. Media europeana in aceasta privinta este de 37,6%. Potrivit studiului, persoanele singure au venituri rezonabile in Turcia, Polonia si Malta, unde doar 10,3%, 16,3% si 17,1% din categoria intervievata afirma ca o duc greu.

Nu in ultimul rand, proportia dintre sustinatorii de familii care presteaza munci necalificate fata de cei inclusi in clasa prestatorilor de servicii este de 16,7% in Romania, fata de 8,6% in Ungaria, 8,4% in Slovenia si 8,3% in Cipru, la o medie euroeana de 7,3%. La acest capitol, cel mai rau sta Malta, cu 37,3% capi de familie care presteaza munci necalificate.

Standardul de viata cel mai scazut, la noi

Studiul a masurat si standardul de viata in cele 12 tari, rezultand ca acesta este cel mai scazut in Romania, urmata de Turcia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia si Ungaria. Exista tari analizate care au un standard de viata peste media europeana, respectiv Slovacia, Cehia, Slovenia, Cipru si Malta. Standardul de viata a fost masurat in functie de detinerea urmatoarelor obiecte de uz casnic: TV, video, telefon, frigider, masina de spalat, masina de spalat vase, cuptor cu microunde, automobil si computer.

Intre locuitorii tarilor analizate in studiu, romanii au cea mai acuta perceptie ca venitul lor net nu acopera cerintele unui trai decent. Cu toate acestea, exista mai multi bulgari decat romani care afirma ca le este foarte greu sa supravietuiasca cu veniturile nete obtinute in familie.

De asemenea, mai multi bulgari decat romani spun ca nu pot economisi sau investi nimic din venitul lunar. In privinta dificultatilor cu plata chiriei/ipotecilor/facturilor pentru utilitati si a hranei, romanii se situeaza pe locul al treilea, dupa turci si bulgari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.