Valentine's Day, Ziua Indragostitilor importata de romani din Occident, a intrat in tara noastra in anii '90 si de atunci, in preajma zilei de 14 februarie, genereaza constant venituri importante, in special din comert. Sf. Valentin, construit de istorie si religie
Povestea Sfantului Valentin si originea sarbatorii de pe 14 februarie au furnizat veritabile legende. Desi adevarul din spatele acestora este imposibil de stabilit cu exactitate, toate legendele il prezinta pe Valentin ca pe un erou romantic, care facea orice pentru a-si ajuta semenii.

Potrivit uneia dintre ele, Valentin ar fi fost un preot care a trait in secolul III la Roma, in vremea imparatului Claudius II. Cand acesta din urma a decis ca barbatii singuri sunt soldati mai buni decat cei casatoriti, le-a interzis junilor sa se casatoreasca. Valentin, realizand injustitia, l-a sfidat pe Claudius si a continuat sa oficieze, in secret, casatorii pentru tinerii indragostiti. Cand actiunile sale au fost descoperite, Claudius a ordonat ca Valentin sa fie ucis.

Alte legende sugereaza ca Valentin ar fi fost ucis in timp ce incerca sa ajute crestini sa fuga din inchisorile romane, unde adeseori erau torturati si batuti. Potrivit unei alte legende, Valentin era un detinut indragostit de o tanara careia, inainte sa moara, i-a trimis o scrisoare semnata "From your Valentine", expresie folosita si azi.

Potrivit calendarului Bisericii Ortodoxe, Sfantul Valentin se sarbatoreste pe data de 16 februarie, impreuna cu alti 11 mucenici. Sfantul Valentin, mucenic al lui Hristos, a fost intemnitat pentru ca a recunoscut ca este crestin, dupa care a fost ucis cu sabia.

Sarbatoarea industriei de inimioare

Potrivit lui Mircea Vasilescu, conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, fenomenul Valentine inseamna comert. Exploatarea asa-numitei Zi a Indragostitilor a inceput in Romania, spune Vasilescu, dupa aparitia posturilor de televiziune private. Datorita atragerii de publicitate cu impact pe scara larga, s-a creat, astfel, o veritabila "industrie de inimioare".

"Romanii au capacitatea de a copia rapid tot ce vine din Occident, deoarece pentru ei obiceiul occidental este un lucru bun. Fenomenul este provocat si sustinut de toate lanturile de supermarket-uri si de televiziuni. TVR 2 a fost prima televiziune care a adus in atentia publicului larg obiceiul local corespunzator. Reactia a fost <<Dragobetele>>, un fenomen interesant, care confirma ideea ca globalizarea genereaza fenomene locale. La noi e simpatic faptul ca ambele sarbatori se tin in februarie, asadar, timp de doua saptamani o tot tinem intr-o celebrare", a explicat, pentru NewsIn, Mircea Vasilescu.

Asocierea Sfantului Valentin cu Ziua Indragostitilor a fost impusa tot de ratiuni comerciale, sustine Vasilescu. Modelul de a sarbatori Valentine's Day prin cadouri si surprize a fost preluat din Statele Unite. In alte tari, cum ar fi Italia, de pilda, sarbatoarea a fost "adoptata" mai greu decat in Romania, dupa aproximativ 20 de ani.

Cadoul, devenit obligatie de Valentine's Day

Cadourile reprezinta adevarata esenta a Valentine's Day, sarbatoarea devenind foarte cunoscuta din cauza publicitatii agresive care se face in preajma datei de 14 februarie, cand toate firmele doresc sa isi promoveze produsele si sa le vanda. Cadourile oferite si primite cu ocazia Valentine's Day sunt dintre cele mai diverse - de la traditionalele "Valentine", felicitari in care indragostitii isi marturisesc iubirea, la inimioare inscriptionate cu numele persoanei iubite sau cani imprimate cu fotografia celui drag.
Trandafirii rosii, deveniti deja un simbol al iubirii, nu lipsesc dintre cadourile oferite iubitelor, iar bijuteriile, lenjeria sexy sau bomboanele de ciocolata au devenit deja clasice. In 2009, cadourile sunt din ce in ce mai neobisnuite si haioase, din dorinta indragostitilor de a iesi din monotonie si de a face un cadou special - sutien confectionat din ciocolata, mouse in forma de inima, trandafiri vorbitori sau "botezarea" unei stele cu numele iubitului.

Industria muzicala vinde dragoste pe portativ

Si industria muzicala pofita din plin de sarbatoarea iubirii, mii de melodii pe aceasta tema fiind lansate, anual, in preajma datei de 14 februarie. Printre cele mai cunoscute melodii, care sunt ascultate de indragostitii din toata lumea cu ocazia Valentine's Day, se numara "All You Need Is Love" a celor de la Beatles, "Everything I Do, I Do It For You" si "When You Love Someone" ale lui Brian Adams sau clasicele "I Need Your Love Tonight", "Love me tender", "Please Don't Stop Loving Me" si "You're A Heartbreaker", cantate de Elvis Presley.

Albumele cu melodii de dragoste reprezinta unul dintre cadourile cautate pentru aceasta ocazie, iar din acest motiv artistii si casele de discuri lanseaza editii speciale de Valentine's Day - albumele "24 Hours" al lui Tom Jones, "Soul" al cantaretului Seal sau "The Ballads" al cantaretei Mariah Carey sunt doar cateva dintre zecile disponibile pe piata cu ocazia zilei de 14 februarie.

Evenimentele muzicale cu public sunt, de asemenea, un reper pentru Ziua Indragostitilor. Anul acesta, de pilda, la Sala Dalles din Bucuresti, corul Sound al Casei de Cultura a Studentilor, condus de dirijorul Voicu Popescu, va sustine, sambata, de la ora 19.00, un concert ce reprezinta o veritabila calatorie muzicala, de pe plaiuri romanesti pana pe Broadway-ul american, cu cantece de dor si choral jazz-rock. Invitatul de onoare al evenimentului va fi Valentin Radu, pianist si dirijor american de origine romana.
Valentine's Day, pretext de horror pe marele ecran

In cinematografie, producatorii au preferat sa valorifice Valentine's Day in cheie romantica, insa nu putine sunt si exemplele din categoria horror. C el mai recent este "My Bloody Valentine", un horror 3D care are premiera, vineri, si in Romania. Cea mai reusita productie de acest fel ramane insa pelicula din 2001 "Valentine", cu Denise Richards in rolul principal. Filmul prezinta povestea a patru prieteni care incep sa primeasca felicitari de Sf. Valentin cu mesaje macabre de la o persoana pe care au dispretuit-o in trecut, iar aceasta a ales sa se razbune chiar de Ziua Indragostitilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.