Organizatiile societatii civile organizeaza, sambata, o petrecere cu vin fiert, ceai si turta dulce pentru a marca depunerea spre aprobare a 18 proiecte de hotarari in cadrul Pactului pentru Bucuresti, informeaza reprezentantii asociatiei Salvati Bucurestiul.

Evenimentul, care va avea loc in parcul Cismigiu, reprezinta inceputul unei colaborari reale intre societatea civila si Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), potrivit organizatorilor. La petrecere au fost invitati primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cei 55 de consilieri generali, Vasile Blaga, Marian Vanghelie si Ludovic Orban, care au semnat Pactul pentru Bucuresti din partea organizatiilor locale ale partidelor in mai 2008, in timpul campaniei electorale.

Limitarea stationarii masinilor in centrul Capitalei la doar doua ore si interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi se numara printre propunerile pe care 36 de organizatii neguvernamentale le-au depus spre aprobare edililor Capitalei. Propunerile au fost depuse la Registratura Primariei Municipiului Bucuresti, sub forma unui set de proiecte de hotarare ale CGMB, informeaza NewsIn.

Alte propuneri ale societatii civile se refera la interzicerea afisajului pe peretii imobilelor si la interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi, a gradinilor zoologice, gradinilor botanice, bazelor sportive, a strandurilor sau terenurilor de joaca si de recreere aferente gradinitelor, scolilor, liceelor si universitatilor.

Organizatiile neguvernamentale sustin ca proiectele de hotarare reprezinta transpunerea in plan legislativ a prevederilor Pactului pentru Bucuresti, semnat si asumat de primarul general Sorin Oprescu si de marea majoritate a consilierilor generali in luna mai 2008, in timpul campaniei electorale. Domeniile la care fac referire aceste hotarari sunt urbanismul si constructiile, parcarile, spatiile verzi, bazele sportive, protectia patrimoniului si transparenta decizionala.

Pactul pentru Bucuresti a fost adus de organizatiile non-guvernamentale in atentia tuturor candidatilor la primaria Capitalei si la sectoare, in campania electorala din luna mai. Pactul se dorea a fi un contract intre viitorii edili si societatea civila, iar semnatarii acestuia se angajaza sa faca public, la fiecare sase luni, un raport asupra indeplinirii masurilor prevazute in document, in cazul in care vor fi alesi. Pactul contine 23 de puncte structurate pe sapte capitole, respectiv Strategia Bucurestiului, Urbanism, Transport, Spatii verzi si baze sportive, Patrimoniu istoric, transparenta decizionala si schimbari de natura legislativa.

Pactul prevede realizarea unei Strategii de Dezvoltare a Bucurestiului, si in baza acesteia, a unui nou Plan Urbanistic General pana in anul 2010, urgentarea retrocedarilor, dar cu respectarea legii 213 din 2004 care se refera la bunurile din domeniul public, dar si crearea unor rezerve teritoriale ale Capitalei.
Printre cele 36 de ONG-uri care au initiat pactul se numara Eco-Civica, Grupul pentru Dialog Social, Viitor Plus, Agentia pentru Monitorizarea Presei, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Pro Democratia-Club Bucuresti, Salvati Bucurestiul, Transparency International si Bate Saua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.