Desi apa a scazut cu aproape un metru, ruinele caselor banatene distruse de viitura creeaza un peisaj dezolant. La Foeni, dezastrul a atins cote inimaginabile. Potrivit statisticilor oficiale, in aceasta zona nici un localnic nu a scapat neafectat de inundatii. Toti cei 1.182 de locuitori au statut de sinistrat! Mai mult, din totalul celor 431 de case si gospodarii taranesti din Foeni, mai mult de jumatate au fost inundate, din care 154 practic nu mai exista, fiind efectiv rase de pe fata pamantului.Mormane de caramizi sparte, pamant, tencuiala, barne rupte de lemn si resturi de mobilier zac imbibate cu apa peste tot.

Autoritatile au gasit insa o solutie inedita pentru a le da caselor daramate o... utilitate. Molozul fostelor case va fi utilizat pentru construirea unui dig in jurul localitatii Foeni. Intre timp, oficialii judetului Timis au facut demersuri pentru ca echipele germane de interventie de la THW sa fie mutate aproape de fasia dintre granite, autoritatile sarbe dandu-si acordul in acest sens.

"In cazul in care nemtii vor trebui sa plece (perioada de sedere in tara nostra a specialistilor germani expira, conform intelegerii, peste doua zile, la 3 iunie - n.n.), vom monta la Foeni o statie de tratare a apei, pe care o asteptam sa vina din Franta.Aceasta are o capacitate de 10.000 de litri pe zi", a declarat prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu.De asemenea, din Cehia sunt asteptate sa soseasca in Timis alte patru statii de tratare a apei, care vor fi amplasate la Uivar, Cruceni, Ionel si Otelec.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.