Apa din "Delta Banatului" incepe sa scada vazand cu ochii. Din cele peste 25.000 hectare de teren agricol inundat o treime a redevenit uscat. Prefectura Timis a anuntat ieri ca in lupta cu apele s-a mai castigat o batalie importanta: statia de pompare de la Cruceni a fost repusa (partial) in functiune. Din cele sase pompe de mare capacitate, capabile sa traga si sa evacueze apa in cantitati impresionante intr-un timp relativ scurt, doua au fost repornite.

Statia de pompare de la Cruceni a fost serios avariata dupa ce viitura a acoperit cu apa si a izolat saptamani in sir localitatea. Cu ajutorul specialistilor germani de la THW s-a reusit scoaterea apei din incinta statiei complet inundate iar in cursul zilei de ieri doua pompe au fost repuse in functiune.

Vin si francezii!

Tot ieri oficialii timiseni au anuntat ca eforturilor echipelor maghiare, germane, finlandeze si romanesti li se vor alatura si specialisti francezi, care vin si ei cu utilaje pentru a interveni cel mai probabil in zona Foeni. De altfel atat la Foeni, cat si la Otelec, doua dintre cele mai afectate localitati, s-a inceput deja evacuarea apei din subsolurile caselor si din gradinile oamenilor.

In paralel, alti doi specialisti elvetieni au sosit in Timis pentru a analiza cauzele inundatiilor, urmand ca in functie de rezultat autoritatile din tara cantoanelor sa ne acorde atat asistenta financiara, cat si consultanta in domeniul prevenirii unor astfel de calamitati. De asemenea, autoritatile timisene au mai anuntat ca in acest moment Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat este de departe cel mai bine dotat din tara, dupa ce echipele de austrieci sosite sa dea o mana de ajutor pentru evacuarea apelor au donat judetului Timis zece motopompe si o mie de echipamente pentru interventie in caz de calamitate.

Ciment expirat

Pe de alta parte, exista inca probleme serioase privind gestionarea donatiilor, care in loc sa ajunga la sinistrati zac gata sa expire in depozite, pe te miri unde. Este cazul unei mari cantitati de ciment donat de o companie privata pentru reconstructia sau repararea caselor avariate de inundatii, al carui termen de garantie este pe cale sa expire.
Pe ultima suta de metri, autoritatile se dau peste cap sa distribuie acest material de constructie oamenilor care au nevoie de el pentru a-si repara casele avariate. Culmea e ca nimeni nu stie exact despre ce cantitate de ciment este vorba!


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.