Romanul a fost rapit de la bordul unui petrolier de catre barbati inarmati aflati la bordul unor ambarcatiuni rapide. El este al patrulea cetatean roman luat ostatic in Nigeria in ultimii doi ani, iar autoritatile romane se confrunta deja cu al saselea caz de rapire, in decurs de circa patru ani.

Petrolierul transporta 4.000 de tone de motorita. In timpul atacului, un membru roman al echipajului a fost rapit, iar structura vasului a fost grav avariata, transmite NewsIn.

Miscarea pentru emancipare din Delta Nigerului (MEND), grup insurgent din Nigeria, a declarat ca atacul care a vizat miercuri un petrolier si a dus la rapirea unui roman, membru al echipajului, a fost comis de "un grup afiliat" si este un "mesaj clar adresat companiilor petroliere".

"Miscarea pentru emancipare din Delta Nigerului confirma ca o grupare afiliata a comis atacul impotriva petrolierului MT Meredith si a rapit un membru al echipajului" in Delta Nigerului, potrivit unui comunicat citat de NewsIn. MEND asigura ca este in contact cu gruparea si va actiona "pentru ca respectiva persoana sa fie eliberata teafara, cat mai rapid posibil".

MEND a spus ca atacul "trebuie sa transmita un mesaj clar companiilor petroliere" si sa demonstreze ca, in pofida echipamentelor de aparare ale marinei nigeriene, "singurul lucru ce poate opri un atac este dreptatea".

Guvernul roman a anuntat ca un marinar roman a fost rapit in Delta Nigerului, confirmand informatia furnizata initial de o sursa de securitate locala.

Surse dintr-un serviciu privat de securitate au declarat ca petrolierul MT Meredith a fost atacat pe Bonny Fairway Buoy, in largul Deltei Niger, ruta folosita in mod frecvent pentru vasele ce transporta petrol.

Delta Nigerului este marcata de violente comise de militanti, care in ultimii trei ai au comis numeroase atacuri si rapiri, spunand ca actioneaza in numele populatiei locale.

In mai 2007, un roman care lucra pentru compania italiana ENI a fost rapit in Nigeria de gruparea militanta MEND, impreuna cu alti cativa muncitori straini. Acesta a fost eliberat dupa cateva ore. Era al treilea incident de acest gen in care era implicat roman.

In 3 octombrie 2006, romanul Emil Neagu a fost rapit in Nigeria impreuna cu patru britanici, un indonezian si un malayezian, dintr-un bar aflat intr-un complex rezidential din orasul nigerian Eket. El a fost eliberat la 21 octombrie 2006.

Un al doilea roman a fost apoi rapit in Nigeria in noaptea de 21 spre 22 noiembrie 2006, dar a fost eliberat dupa cateva ore, in urma unei operatiuni militare in care un britanic a fost ucis si un italian a fost ranit. El fusese rapit intr-un raid nocturn asupra unui vas al companiei petroliere italiene Saipem, care face parte din grupul ENI.

Prima criza de acest gen si cea mai cunoscuta, din prisma dezbaterilor si evolutiilor care au intervenit ulterior, s-a petrecut in aprilie 2005, cand trei ziaristi romani au fost rapiti in Irak de o grupare insurgenta.

Ziaristii au fost rapiti impreuna cu ghidul lor, Mohammed Munaf, care in prezent este in custodia fortelor americane din Irak, dupa ce a fost judecat si condamnat la moarte sub suspiciunea de a fi participat la organizarea rapirii. Sentinta i-a fost anulata insa in apel, iar Munaf ar urma sa fie rejudecat de o instanta irakiana, insa nu exista informatii recente despre evolutiile in cazul lui sau despre eventuala predare a sa catre autoritatile irakiene.

Ultimul caz de rapire care a necesitat implicarea autoritatilor romane dateaza din septembrie 2008, cand o femeie de origine romana cu domiciliul in Germania a fost luata ostatica in timpul unei excursii in Egipt, impreuna cu turisti de alte nationalitati, iar eliberarea lor, in conditii ce raman inca neclare, a intervenit dupa zece zile.

MAE roman a informat ca Serviciul de Informatii Externe al Romaniei a participat "atat in tara, cat si in strainatate" la operatiunea de eliberare a ostaticilor.

Rapirea cetateanului roman in Nigeria a fost descoperita in urma unui apel de ajutor emis de la bordul petrolierului, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Vasul a cerut ajutor, anuntand ca motorul si structura sa de rezistenta au fost grav avariate", a declarat una dintre surse.

Forta militara responsabila pentru mentinerea securitatii in Delta Nigerului nu a putut fi contactata imediat pentru a comenta.

Atacurile si actele de piraterie sunt extrem de frecvente in Delta Nigerului, care gazduieste cele mai importante infrastructuri petroliere si de gaz din Africa.

Lipsa de securitate a redus cu o cincime in ultimii ani productia de petrol a Nigeriei. La sfarsitul saptamanii trecute, barbati inarmati au atacat doua vase in largul platformei petroliere Bonny operata de Shell in asociere cu societatea nigeriana NNPC.

Mai multi membri ai echipajului nigerian au fost rapiti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.