O noua dieta face ravagii in America - si deliciul americancelor care tin mult la silueta, dar nu le place ca dietele prescrise in mod obisnuit le priveaza de placerile gustative.

Dieta propusa de Esther Blum, dieteticiana cu diploma si specialista in nutritie, porneste de la premisa (nedemonstrata, totusi) ca dietele sau exercitiile impinse la extrem sunt gandite de asa maniera incat marea majoritate a celor care recurg la ele sa esueze in incercarea de a slabi, pentru ca nu pot tine pasul, timp de luni de zile, cu disciplina necesara. Si cand iti dai seama ca nu mai poti respecta cerintele dietei, pe planul nutritiei si / sau al exercitiilor fizice, te simti prost. Atat de prost, incat iti spui: “ce naiba! Hai sa manananc (si sa lenevesc) pe saturate. Dupa care iar te ingrasi, si ciclul (vicios) reincepe - intru profitul industriei slabitului.
In cartea ei intitulata ‘Eat, Drink And Be Gorgeous’ (‘Mananca, bea si arata bine’), Esther Blum propune o “non-dieta”, sau “anti-dieta”.

Nu sunt perfect, asa sunt eu, dar tot pot slabi

Mai intai, cel care se decide sa faca o cura de slabire trebuie sa invete sa accepte ca nu este “perfect”. (Recunosc ca vointa mea e mai slaba decat a Madonnei, dar asta nu inseamna ca as fi slab, sau necorespunzator, sau mai rau decat altii).

Teoria revolutionara a dieteticienei newyorkeze poate fi rezumata astfel: Industria dietei greseste cu desavarsire. Avem nevoie de mancare - si multe dintre alimentele considerate pana acum daunatoare sanatatii si siluetei sunt de fapt utile sanatatii sau chiar indispensabile. De exemplu ciocolata. Nu, a manca pe ascuns ciocolata mult-ravnita nu este echivalentul unei injectii ilegale de heroina. Includerea ciocolatei in nutritie aduce mari beneficii: ea contine feniletilamina, care trimite in creier endorfine - substante care provoaca o senzatie de fericire - siserotonina, teobromina si anandamina, toate benefice pentru circulatia sangelui si pentru o stare psihica “de bine”.

Femeile nu trebuie sa consume alimente sarace in grasimi

Aceasta este regula nr. 2, dupa Esther Blum. Femeile, afirma ea, fac un deserviciu trupului eliminand sau reducand grasimile din alimentatie, pentru ca procedand astfel isi perturba grav echilibrul hormonal. Corpul are nevoie de colesterol pentru a face estrogen, progesteron si testosteron - hormonii care ne regleaza starile psihice. Daca “facem foame”, hormonii nu isi mai fac treaba normal, iar noi suntem in pericol sa cadem in depresie.

Culmea, mancarea de tip “fat-free” (fara grasime, sau cu grasimea redusa la maximum) de fapt ingrasa! Corpul confunda aceste mancaruri cu carbohidratii, ceea ce poate duce la ingrasare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.