Curtea de Apel Bucuresti a primit de la Tribunalul Bucuresti cele sase casete audio-video folosite de procurori in urmarirea penala in dosarul Cocaina pentru VIP-uri, magistratii decizand sa vizioneze aceste casete pe data de 20 ianuarie

Instanta a dispus trimiterea din nou de citatii pentru martorii Razvan Bunea, Radu Eugen Nastase si Monica Robu. pentru a fi audiati pe data de 26 ianuarie.

Curtea de Apel Bucuresti urma sa decida luni, pe 12 ianuarie, daca renunta la probele reprezentand cele sase casete video-audio din dosarul Cocaina pentru VIP-uri, deoarece procurorii nu reusisera, pana la termenul din 8 decembrie, sa identifice seriile acestor probe ce nu au fost atasate la dosarul trimis instantei.

Astfel, judecatorul a decis sa faca mai multe adrese catre parchetele de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si pentru procurorul general si Tribunalul Bucuresti, pentru identificarea seriilor pentru casetele audio-video care trebuie urmarite de Curtea de Apel Bucuresti.

Pe 8 decembrie, a fost audiata martora Monica Robu. Ceilalti doi martori care ar fi trebuit sa fie audiati, Radu Nastase si Razvan Burnea, au lipsit din sala, instanta dispunand ca acestia sa fie citati cu mandat de aducere.

Monica Robu a declarat din nou, pe 8 decembrie, ca isi pastreaza doar declaratiile date in fata instantelor si ca cele afirmate in fata procurorilor sunt scrise sub presiunea anchetatorilor care au efectuat urmarirea penala. Martorul a sustinut ca procurorii au amenintat-o cu faptul ca este acuzata de trafic de droguri si risca pana la 25 de ani de inchisoare, conditiile de detentie fiind foarte grele. Monica Robu a sustinut ca nu l-a vazut pe Alexandru Ion Tiriac consumand droguri si nici nu i s-au oferit astfel de substante pentru consum. In faza de urmarire penala, insa, aceasta a declarat ca a consumat droguri impreuna cu Alexandru Ion Tiriac si cu alte persoane la diferitele intalniri in locuintele acestuia.

La un termen anterior al procesului, de pe 24 noiembrie, instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a avertizat pe procurorul de sedinta sa faca toate demersurile necesare pentru a depune la dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" inregistrarile audio-video utilizate ca probe in dosarul de cercetare penala. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti l-a avertizat pe procurorul de sedinta, care este reprezentant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, sub sanctiunea amenzii, sa depuna pana pe 8 decembrie probele reprezentand casete audio-video care au fost cerute in mai multe randuri.

Dosarul se rejudeca, in prezent la Curtea de Apel, dupa o decizie a instantei supreme. Tot judecatorii ICCJ au hotarat ca la dosar sa fie depuse aceste inregistrari, pentru ca procurorii au atasat la dosarul trimis spre judecare doar transcrierile casetelor.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis prima data, pe 29 septembrie, ca judecarea procesului "Cocaina VIP", in care inculpat este Alexandru Tiriac, sa se reia in data de 13 octombrie, deoarece nu au fost atasate casetele audio-video solicitate. Nici atunci procurorii nu au adus casetele.

Ancheta in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", in care este inculpat si Ion Alexandru Tiriac, a inceput in 2002, iar in luna februarie 2004, au fost arestati doi tineri, Bogdan Albu si Radu Eugen Nastase asupra carora s-a gasit cocaina. Ulterior, Radu Nastase a intrat in programul de protectie a martorilor, dar a fost deconspirat intr-o emisiune tv de procurorul Gheorghe Muscalu.

In acelasi dosar, au fost cercetate alte sapte persoane, printre care Tiriac jr., Ileana Lazariuc, Raluca Sandu si Robert Sandu.

Procurorii Flavius Craznic si Nicolae Neagoe au considerat atunci ca detineau suficiente probe pentru a-l acuza pe Ion Alexandru Tiriac si de trafic de droguri, intocmind un rechizitoriu care a fost, insa, oprit de procurorul Muscalu, iar dosarul i-a fost repartizat altui procuror.

Ulterior, declaratiile mai multor martori din dosar au fost retrase sau inlocuite de altele din care reiesea ca fiul lui Ion Tiriac nu a vandut sau cumparat vreodata droguri.

Ion Alexandru Tiriac a fost trimis in judecata doar pentru consum de droguri si, in final, a fost achitat de Tribunalul Bucuresti. Procurorii au contestat decizia si au cerut conexarea celor doua dosare.

Robert Sandu a fost condamnat si apoi eliberat conditionat dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa definitiva de trei ani de inchisoare, iar dosarul Ralucai Sandu se afla inca pe masa procurorilor.
Partea de dosar cu ceilalti inculpati care nu erau VIP-uri s-a judecat separat, iar in decembrie 2005, Tribunalul Bucuresti a pronuntat pedepse grele in cazul acestora. Razvan Mihail Iotta, cel care ii aproviziona cu droguri pe Robert Mircea Sandu (furnizorul lui Tiriac junior) si pe Radu Eugen Nastase (dealerul Ralucai Sandu), a fost condamnat la 10 ani inchisoare, pentru trafic de droguri. Insa, rechizitoriul procurorilor condusi de Gheorghe Muscalu s-a oprit la veriga Iotta, fara a arata, insa, de la cine obtinea acesta cocaina adusa de peste ocean.

Un alt membru al retelei, Ion Radu Leonardo, a primit tot zece ani de inchisoare, pentru ca a organizat transportul, in Italia, a 100 de grame de cocaina intr-un autovehicul modificat special in acest scop. Unul dintre supraveghetorii transportului, Octavian Arhip, a fost si el condamnat la zece ani de inchisoare. Cei care l-au ajutat in aceasta operatiune si au insotit marfa, Radu Padurean si Ionut Adrian Stoica, au primit cate sase ani de inchisoare. Bogdan Alexandu Ionescu si Mircea Razvan Dimitriu, doi combinatori care au recunoscut ca au detinut si vandut cocaina, au primit sase, respectiv sapte ani de inchisoare. Bogdan Albu, fost administrator al clubului Karma (actualul club Space), locul unde se drogau mai multe vedete, a fost condamnat la sase ani de inchisoare. Radu Eugen Nastase, cel care a divulgat procurorilor intreaga retea, a fost condamnat de Tribunal la cinci ani de inchisoare, cu suspendare pe o perioada de incercare de 7 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.