Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, considera ca actorii pensionari vor putea fi platiti in continuare prin contracte de drepturi de autor si contracte de management cultural, se arata intr-un comunicat emis de minister.

"In intelegerea mea si a juristilor din Ministerul Culturii, ordonanta de urgenta privind interzicerea cumulului pensiei si salariului lasa deschisa posibilitatea contractelor de drept de autor si a contractelor de management cultural. Ordonanta guvernului vorbeste de venituri din exercitarea unei functii, ceea ce in mod evident nu se aplica activitatii artistice in cauza", a declarat ministrul Culturii, Theodor Palologu.

Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National nu a fost consultat la elaborarea ordonantei de guvern ce interzice pensionarilor sa primeasca si salariu de la stat, a precizat, miercuri, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al ministrului de resort, Alexandru Balasescu.

Sute de actori din Romania ar putea fi afectati de ordonanta cabinetului Boc, numarul lor exact urmand sa fie facut public, in zilele urmatoare, de Uniunea Teatrala din Romania.

Directorul Teatrului National Bucuresti (TNB), Ion Caramitru, estimeaza la 200 numarul actorilor pensionati aflati inca in activitate la teatrele de stat. "Este o picatura de apa intr-un ocean. Ar fi pacat de la Dumnezeu sa nu mai poata lucra. Aceasta ordonanta nu pica bine, pentru ca noi vrem sa tinem aproape de teatru marii actori care au iesit la pensie. Actorii sunt cea mai restransa categorie sociala; daca la TNB sunt 17 actori pensionati, printre care Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Sanda Toma si Damian Crasmaru, la alte teatre sunt, probabil, cel mult cinci", a precizat Caramitru.

Potrivit acestei ordonante, pensionarii pentru limita de varsta nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul lor, daca acestea sunt obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala.

Angajatii de la stat care cumuleaza pensia cu salariul trebuie sa decida in 15 zile la care dintre cele doua venituri renunta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.