Proiectele ar putea fi realizate pana in 2011, strategia de management al riscului la inundatii fiind in curs de revizuire, a spus, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Mediului Silviu Stoica.

"Dupa adoptarea strategiei nationale de management al riscului la inundatii, conform directivei europene aferente, vor putea sa fie stabilite proiectele prioritare ce vor primi finantare prin POS Mediu. Avem in pregatire patru proiecte, ce vor fi propuse pentru finantare in primul semestru din 2009, iar unul vizeaza bazinul Prut-Siret", a declarat reprezentantul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Acesta a adaugat ca este important sa fie stabilit un cadru de referinta adecvat pentru ca, ulterior, realizarea proiectelor sa fie simplificata, iar perioada de asteptare a aprobarii de la Bruxelles sa fie redusa.

De altfel, si reprezentantul Comisiei Europene (CE), Benoit Nadler, a precizat ca domeniul protectiei impotriva inundatiilor este unul foarte important, fiind nevoie de proiecte bine structurate, nu de unele create sub "imperiul urgentei".

"Romania are nevoie de proiecte foarte bine fundamentate. Pana acum, dupa cum am observat, dupa inundatii, romanii au obiceiul sa construiasca diguri sau sa le inalte pe cele deja existente. In celelalte state UE nu se mai foloseste de mult aceasta metoda. E cazul sa fie stabilite masuri preventive luate din timp si care sa fie aplicate de-a lungul intregului bazin hidrografic", a declarat Nadler.

Alocarea financiara pentru Axa prioritara 5 - Inundatii si zona costiera - in perioada 2007-2013 se cifreaza la 329,1 milioane euro, iar beneficiarul este Administratia Nationala "Apele Romane". Fondurile vor putea fi acordate pentru infrastructura pentru prevenirea inundatiilor si reducerea consecintelor acestora, elaborarea de harti de pericol si de risc, reabilitarea zonei costiere a Marii Negre supuse eroziunii si asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor.

In lunile iulie-august, potrivit raportului prezentat de premierul Tariceanu in Parlament, inundatiile afectasera 5.859 de locuinte, 8.763 de anexe gospodaresti, 71 de scoli, 39 de obiective sociale, precum sedii de primarii si sedii ale Politiei de Frontiera, trei dispensare medicale si opt biserici.

Au mai fost inundati 37 kilometri de drumuri nationale, 330 kilometri de drumuri judetene si 1.238 de kilometri de drumuri comunale, 363 de poduri si 1.541de podete, 84 kilometri de diguri, 99 kilometri de aparari de maluri si sase baraje. Aproximativ 27.000 de oameni au fost evacuati temporar din locuintele lor.

Suma totala necesara pentru reconstructia obiectivelor afectate de inundatiile din ultima perioada si pentru acoperirea pagubelor din agricultura a fost estimata de autoritati la cel putin 500 milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.