La protestul care a inceput la ora 9.00 participa fermieri din judetele Timis, Hunedoara, Covasna, Alba, Bacau, Galati si Arad, care au pancarte inscriptionate cu mesajele "Mafie si nepasare, vaca romaneasca moare", "Copiii nostri beau lapte otravit din vest“ si „Noi am crescut cu lapte romanesc“, relateaza NewsIn.
De asemenea, protestatarii au afisat banere prin care solicita guvernantilor sa protejeze zootehnia romaneasca. "Vrem aceleasi subventii ca si fermierii din Uniunea Europeana“, "Inmormantam agricultura daca Guvernul si Ministerul Agriculturii nu iau masuri corespunzatoare“, au fost alte mesaje afisate de crescatorii de vite care au protestat in apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac, langa o statie de distributie a carburantilor.
Fermierii au mai acuzat ca plata pentru laptele autohton se face cu intarziere, uneori si dupa sase luni, in timp ce platile laptelui din import se fac anticipat in euro, ceea ce duce la o contributie majora la deficitul comercial al Romaniei.
"In Romania intra zilnic 350-450 de tone de lapte. Procesatorii nostri ne-au avertizat ca deja au scazut pretul la laptele pe care noi il producem cu 20 de bani pe litru. Laptele care intra in tara nu este de calitate, iar cei care il proceseaza nu au toate datele privind calitatea lui. Noi suntem nevoiti sa vindem laptele mult mai ieftin, iar pretul de cost este mult mai mare“, a declarat Gavrila Tuchilus, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci din Moldova.
Tuchilus a mai afirmat faptul ca Ministerul Agriculturii si ANSVA trebuie sa verifice calitatea laptelui, modul de intrare a acestuia in tara, precum si daca el este sanatos. „De unde stim noi ca laptele asta nu este neconform? Noi indeplinim toate conditiile care se cer astazi in UE. Sigur ca fermierii din UE au preturi mai mici, pentru ca subventia este mult mai mare la ei si TVA-ul mai mic, iar noi nu putem tine pasul cu ei. Vrem sa fim tratati egal cu crescatorii din UE. Asa nu putem supravietui. Ar trebui sa taiem vacile si in urmatorii ani sa vina cei din UE cu preturi mult mai mari, pentru ca vaca romaneasca nu va mai exista in conditiile astea“, a mai spus vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci din Moldova.
Fermierii au spus ca nu au bani sa-si plateasca angajatii, deoarece nu si-au recuperat banii de la procesatori.
Crescatorii de vite au spus ca vor protesta pana la ora 16.00, urmand sa se ia o decizie cu privire la continuarea actiunii si in ziua de joi.
Crescatorii de vite au anuntat ca vor picheta miercuri, joi si vineri, vamile Nadlac, Bors si Petea, cerand autoritatilor romane sa stopeze importul de lapte adus in tara fara sa se respecte cadrul legal, lapte care in opinia lor nu este de cea mai buna calitate si depaseste cu mult nevoile proprii de procesare, punand in pericol exisenta fermelor de vaci din Romania.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Datoria întregii planete a trecut de 320.000 de miliarde de dolari. Care sunt...
Sursa: wall-street.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro