Legea invatamintului va fi schimbata nu numai pentru a alinia educatia romaneasca la normele europene, ci si pentru a satisface cerintele minoritatilor trecute intr-un proiect de lege aprobat de guvern.

Propunerile trecute in proiectul de lege a minoritatilor se refera la invatamint in unitati si institutii de stat cu predare in limba materna la toate nivelurile, fie prescolar, primar, gimnazial, liceal sau universitar. Cu alte cuvinte, toate disciplinele care vor fi predate in aceste unitati ale minoritatilor vor fi invatate de elevi in limba materna. Vor fi infiintate grupe speciale pentru elevii apartinind diferitelor minoritati. Dar, pentru a respecta propunerile din proiectul de lege a minoritatilor, parlamentarii se vor vedea nevoiti sa modifice si Legea invatamintului.

"Proiectul pentru legea minoritatilor prevede ca atit istoria, cit si geografia Romaniei vor fi predate in limba materna, iar Legea invatamintului spune ca aceste materii sint predate in limba romana. Chiar daca Legea educatiei va fi schimbata, asta nu inseamna ca este obligatoriu ca aceste materii sa fie predate in limba romana", spune deputatul Asztalos Ferenc, membru al UDMR si al Comisiei de Invatamint din Camera Deputatilor.

Acesta sustine ca o alta modificare va fi adusa Legii invatamintului in ceea ce priveste educatia confesionala. "Asa cum prevede si Constitutia, trebuie sa trecem in Legea invatamintului referirile la invatamintul confesional. Trebuie sa acordam minoritatilor posibilitatea de a avea invatamint confesional", spune deputatul Asztalos.

Miclea a gasit proiectul aprobat de guvern

De-a lungul ultimelor luni, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a avut o pozitie ferma atunci cind reprezentantii UDMR au lansat ideea infiintarii unei universitati de stat in limba maghiara. "Nu se pune problema spargerii Universitatii Babes-Bolyai, aceasta universitate isi stabileste singura destinul", afirma ministrul Miclea. Cit priveste proiectul de lege a minoritatilor aprobat de guvernul al carui membru este si Miclea, ministrul Educatiei sustine ca el a vazut o varianta a acestui proiect, dar toate prevederile de acolo se inscriau in Legea invatamintului.

"Este un proiect, poate suferi unele modificari. Eu am vazut o varianta, iar acolo se spune ca invatamintul minoritatilor poate avea grupe cu predarea tuturor materiilor in limba respectiva", mai spune Miclea, care a fost plecat din tara in momentul in care guvernul a aprobat proiectul de lege a minoritatilor.

Ministrul Educatiei sustine ca Legea invatamintului urmeaza sa fie modificata, dar nu in functie de acest proiect al minoritatilor, ci de cerintele pentru alinierea la invatamintul european. "Daca prevederile proiectului intra in contradictie cu Legea invatamintului, vom cere modificarea lor", ne-a declarat ministrul Educatiei.

Reprezentantii UDMR sustin ca aparitia unei legi a minoritatilor a fost trecuta in programul de guvernare. "Din punct de vedere politic, problema este foarte clara, proiectul a fost aprobat de guvern, daca guvernul a acceptat sa-l trimita in Parlament, el va fi proiectul de lege al guvernului", sustine deputatul Asztalos Ferenc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.