Milioane de oameni din intreaga lume au sau au avut cancer. In tarile dezvoltate, aceasta afectiune este a doua cauza de deces dupa bolile de inima, potrivit datelor prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Potrivit estimarilor medicale, 30 la suta din decesele cauzate de cancer ar putea fi evitate daca am limita consumul de tutun, am inlocui mancarea nesanatoasa cu o dieta echilibrata, am folosi creme de protectie atunci cand ne expunem la soare sau am inlocui mersul cu masina sau cu liftul cu mersul pe jos, cu bicicleta sau cu urcatul pe scari.

Nu confunda cancerul cu alte boli!

Tumorile maligne pot avea simptome asemanatoare altor afectiuni:
1.Pierderile inexplicabile in greutate intr-un timp scurt pot sugera prezenta cancerului de pancreas, stomac, esofag sau a celui pulmonar.
2.Febra este intalnita intr-un stadiu mai avansat al bolii. Acest simptom apare atunci cand boala sau tratamentul afecteaza sistemul imunitar si ingreuneaza lupta organismului impotriva infectiei.
3.Ameteala poate aparea in stadiile incipiente de leucemie, cancer de colon, de stomac sau in tipurile de cancer care provoaca pierderi de sange.
4.Durerea poate fi un simptom timpuriu in cazul unor tipuri de cancer, precum cel osos sau cel testicular.
5.Schimbarile aspectului epidermei. Cancerul de piele poate cauza schimbari ale aspectului pielii: hiperpigmentare (inchiderea la culoare), ingalbenire sau inrosire a epidermului (eritem), senzatie de mancarime sau crestere excesiva a parului.

Localizare cu ajutorul virusului gripal

Un exemplu de metoda inedita folosita de specialisti pentru localizarea tumorilor canceroase din diferite parti ale corpului este utilizarea virusului gripal. Virusul gripei infecteaza celulele canceroase si le face astfel vizibile in urma scanarii. Potrivit cercetatorilor a mericani de la Universitatea UCLA, SUA, prin aceasta tehnica de localizare exacta a tumorii se poate vedea si cat de eficient este tratamentul administrat.

Tratament cu un vaccin din tutun

Grija specialistilor pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente impotriva cancerului a fost constanta. S-a pornit de la imbunatatirea metodelor chirurgicale de indepartare a tumorilor, catre cele mai putin invazive, care presupun salvarea a cat mai mult tesut sanatos, pana la metode alternative (acupunctura, fitoterapie, autosugestionare).

Ca urmare, cercetatorii au ajuns sa dezvolte terapii considerate de multi a fi inedite. A aparut astfel vaccinul realizat din plante de tutun, care actioneaza asupra sistemului imunitar al organismului, pentru a-l forta sa lupte impotriva bolii. Potrivit cercetatorilor de la Scoala Medicala a Universitatii Stanford, California, planta de tutun protejeaza si grabeste cresterea anticorpilor.

Stilul de viata dezordonat, principalul factor de risc

1.Cancerul pulmonar, cel al cavitatii bucale sau al laringelui este determinat, adesea, de consumul de tutun. Numai fumatul este responsabil de o treime din decesele cauzate de cancer.
2.Cancerul de piele este favorizat de expunerea neprotejata la soare puternic.
3.Cancerul de san poate fi favorizat de varsta, de schimbari hormonale, de factorul genetic (rude care au suferit de aceeasi afectiune), de numarul sarcinilor, varsta intrarii la menopauza, obezitate.
4.In cazul barbatilor, mai multi factori pot creste riscul aparitiei cancerului de prostata: varsta - odata cu inaintarea in varsta, creste riscul aparitiei afectiunii, dar si dieta - mancarea bogata in grasimi este un factor de risc.

Cancerul include 100 de boli!

De ce se extinde cancerul?

Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase continua sa creasca si sa se divida. Ele traiesc mai mult decat celulele normale si continua sa se inmulteasca, dand nastere unor noi celule anormale. Celulele canceroase calatoresc prin circuitul sanguin sau prin sistemul limfatic catre alte parti ale corpului, unde incep sa creasca si inlocuiesc tesutul normal, proces numit metastaza.

Cancer este denumirea generica a unui grup de peste 100 de afectiuni in care celulele dintr-o anumita zona a corpului incep sa creasca in mod necontrolat. Desi exista mai multe tipuri de cancer, toate afectiunile apar ca urmare a dezvoltarii anormale a celulelor. Netratat, cancerul duce la numeroase afectiuni si chiar la deces.

Cum ajunge o celula sa fie canceroasa?

Celulele normale ale corpului nostru cresc, se divid si mor. Pana la maturitate, celulele normale se divid mult mai repede. Odata intrate la maturitate, ele se divid numai cu scopul de a inlocui celulele imbatranite.

Celulele canceroase se dezvolta din cauza deteriorarii ADN-ului, care directioneaza activitatea celulara. In general, atunci cand ADN-ul se deterioreaza, celulele incearca sa il refaca. Insa celulele canceroase nu au capacitate de refacere. Uneori, aceste probleme ale ADN-ului pot fi mostenite, insa, in majoritatea cazurilor, ADN-ul unei persoane se „deterioreaza” din cauza factorilor de mediu: chimicale, virusuri, poluare sau prea multa expunere la razele ultraviolete.

Remisia, perioada lipsita de simptome

Remisia este perioada de timp in care cancerul raspunde la tratament sau in care evolutia sa este tinuta sub control cu ajutorul tratamentului. Intr-o perioada de remisie completa, toate simptomele specifice bolii dispar. Unii pacienti pot suferi o remisie partiala, cand dimensiunea tumorii se micsoreaza, insa nu dispare cu totul. Perioada de remisie poate dura de la cateva saptamani la cativa ani, dupa care cancerul reapare.

Bine de stiut

1.Nu toate tumorile sunt canceroase. Fata de tumorile maligne, cele benigne (necanceroase) nu se extind catre alte zone alte corpului.
2.O treime din cancere ar putea fi vindecate daca ar fi detectate din timp si tratate adecvat.
3.Consumul de tutun este cel mai important factor de risc.
4.Cancerul pulmonar inregistreaza cele mai multe victime.
5.In tara noastra, numarul pacientilor afectati de diverse tipuri de cancer a depasit 360.000 la inceputul anului si se afla in continua crestere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.