Ministrul Muncii spune ca nu s-a facut niciun transfer in acest an de la bugetul de stat la cel de pensii si a precizat ca, din cele 1,085 miliarde de lei alocate Ministerului Muncii la rectificarea bugetara, vor fi achitate drepturi sociale care s-au platit intotdeauna de la bugetul de stat, relateaza NewsIn.

"Tot ceea ce s-a acordat astazi Ministerului Muncii reprezinta plati care se fac din bugetul de stat. Intotdeauna, nu numai acum, deci nu au nicio legatura cu bugetul de pensii", a declarat Campeanu, la finalul sedintei in care Executivul a alocat 1,085 miliarde lei (aproape 300 milioane euro) pentru plata, printre altele, a pensiilor agricultorilor, indemnizatiilor pentru veteranii de razboi si a alocatiilor de stat pentru copii.

Ministrul a precizat ca in 2008 nu a fost facut niciun transfer de la bugetul de stat catre cel de pensii si ca nu stie de unde au aparut informatiile potrivit carora bugetul de pensii are un deficit de circa 1,3 miliarde de euro, facute publice de presedintele Traian Basescu.

"Nu s-a facut niciun transfer, desi era prevazut in bugetul pe 2008 sa se faca un transfer. Nu s-a facut pentru ca ne-a ajuns bugetul (de pensii n.r.). Daca va amintiti, discutia ca pensiile sunt sau nu sustinute a mai fost acum un an si ceva. In documentarea pe care am transmis-o si sindicatelor era prevazuta sustinerea pensiilor pana in 2013 si s-a precizat foarte clar ca, incepand cu 2009, se va face cu subventie de la stat. De la inceput s-a facut aceasta precizare, nu e nimic nou",
a mai spus ministrul.
Campeanu a spus ca in nicio tara din lume in care se aplica sistemul de contributii, pensiile nu sunt acoperite doar de contributii, ci si de la bugetul de stat.

Ministrul Muncii a explicat ca a fost alocata la rectificare o suma atat de mare ministerului pe care il conduce - respectiv 1,085 miliarde de lei - pentru ca unele consilii judetene participa cu 5-10% la bugetul local de asistenta sociala, iar altele cu 50-60%.

"Ca atare, fiind in dificultate de a nu mai putea plati alocatiile persoanelor care au grija de cei cu handicap, a trebuit sa dam acesti bani pentru ca acele consilii judetene nu participa", a spus ea.

Campeanu a afirmat ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca descentralizarea nu a fost bine gandita, avand in vedere ca nu s-a precizat de la inceput ce procent este suportat de la bugetul de stat si ce procent de la bugetele locale.

Premierul Tariceanu a declarat marti ca in urma rectificarii bugetare aprobate in sedinta Guvernului, cea mai mare suma - 1,085 de miliarde de lei - a fost alocata Ministerului Muncii pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, pentru pensiile agricultorilor, a indemnizatiilor veteranilor de razboi sau a celor reperatorii pentru persoanele persecutate din motive etnice si politice. "Dupa cum vedeti, nu a trebuit sa dam niciun leu la bugetul de pensii", a spus Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la Realitatea TV, ca fondul de pensii s-a prabusit, apoi a revenit precizand ca expresia pe care a folosit-o este nepotrivita, aratand ca majorarile de pensii dictate de Parlament in toamna anului 2007 si mai apoi din octombrie 2008 nu pot fi acoperite din bugetul de pensii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.