Trilogia „Orbitor“ a lui Mircea Cartarescu a reusit sa incinga mediul literar suedez. Receptarea prozei sale abunda in verdicte precum „roman total“, „opera de o virtuozitate orbitoare“ si „cartea ca extaz“.

„Trilogia «Orbitor» a lui Mircea Cartarescu este unul dintre romanele cu adevarat marete ale timpului nostru, din acest motiv fiind si dificil de cuprins intr-o recenzie. Este un roman total, despre o constiinta (a lui Mircea), un oras (Bucurestiul), o tara (Romania) si un univers (Cartea)“, crede Malte Persson, autorul unei cronici din publicatia suedeza „Expressen“.

Criticul vorbeste despre „tineretea“ din primele volume ale trilogiei („trebuie regasita intr-o forma cat mai grandioasa: statuile din Bucuresti prind viata; fluturi si paianjeni enormi populeaza lumile subterane ale visului, iar personajul principal este un erou mesianic ales ca odata si odata sa scrie marea Carte care este Lumea…“) si o pune in contrast cu tonul ultimei parti a „Orbitorului“: „Intr-un plan mai concret al cartii ajungem la «fatidicul an al Domnului 1989, ultimul an al omului pe pamant».

Este descrisa aici, in stil apocaliptic, revolutia romana. Sau cel putin ceea ce a fost prezentat ca fiind revolutia romana. O trasatura noua a acestui al treilea volum este o furie politica fata de modul in care a fost amagit poporul intr-un joc pentru camerele tv, joc in care segmente importante din nomenclatura comunista au ramas intacte. Aceasta furie se reflecta si in jocul de simetrii al cartii: personajul principal, pana acum angelic, isi va intalni in cele din urma cealalta fata, geamanul demonic disparut in copilarie, antimateria si imaginea sa in oglinda“, crede Perrson. Nu lipseste etichetarea intregului „Orbitor“: „Ca intreg este o opera monumentala, un triumf al reprezentarii scriitorului ca un creator suveran“, insa nu pentru toata lumea, crede specialistul suedez intr-ale literaturii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.