Expozitia "Macarie si urmasii sai", inaugurata la Muzeul National Cotroceni, a constituit, pentru presedintele Traian Basescu si Patriarhul Daniel, un prilej de evocare a ieromonahului Macarie, autorul Liturghierului, prima carte tiparita, acum 500 de ani, in spatiul romanesc.

Seful statului s-a declarat bucuros ca implinirea a 500 de ani de la prima carte tiparita in Tarile Romane este celebrata si la Muzeul National Cotroceni, "in spatiile care s-au pastrat din timpul domniei lui Serban Cantacuzino, fondatorul asezamintelor de la Cotroceni si mare sustinator al tiparului romanesc".

Potrivit NewsIn, Basescu a prezentat un curs succint de istoria literaturii romane vechi - evolutia tiparului in spatiul romanesc dupa aparitia in anul 1508 a Liturghierului in limba slavona de catre ieromonahul sarb Macarie. "Macarie a fost cel care a inaugurat astfel cultura tiparita in Tarile Romane. Eforturile sale au fost urmate si dezvoltate in sensul unitatii de limba, spiritualitate si cultura romaneasca inainte ca acest sens sa fi fost configurat politic. Rapiditatea cu care tiparul s-a raspandit mai ales in Occident a fost remarcabila, este cu atat mai demna de lauda initiativa domnilor romani de a sustine in tarile Romane aceasta inventie care a revolutionat lumea culturii. Este in acelasi timp o proba a relatiilor care existau atunci intre Tarile Romane si Occident", a aratat seful statului.

Presedintele i-a evocat, in discursul sau, si pe urmasii lui Macarie, "diaconul Coresi dar si la tipografii din timpul lui Serban Cantacuzino si a voievodului martir Constantin Brancoveanu, amandoi legati de aparitia primei versiuni integrale a Bibliei in limba romana, numita Biblia lui Stefan, de la a carei aparitie se implinesc 320 de ani". Cu toate ca in zilele noastre domina comunicarea virtuala, "despre care s-a spus de multe ori ca va insemna sfarsitul epocii Guttenberg, al epocii tiparite", seful statului a aratat ca tiparul si internetul coexista, ba chiar se stimuleaza si se sustin reciproc.

Basescu si-a exprimat convingerea ca expozitia de la Muzeul Cotroceni va contribui, alaturi de cele care au fost deja realizate de-a lugul anului, la o mai buna cunoastere a culturii si istoriei romanesti si, totodata, "a rolului pe care romanii l-a avut in istoria universala a tipariturilor".

Discursul presedintelui a fost urmat de cel al Patriarhului Daniel, care a precizat ca se bucura pentru faptul ca statul, prin Presedintie, s-a implicat in organizarea expozitiei ce marcheaza 500 de ani de la aparitia tiparului in spatiul romanesc, ceea ce confirma, in opinia sa, cooperarea dintre conducerea politica a tarii "spre binele poporului si spre raspandirea si fructificarea valorilor credintei crestine in Europa".

Patriarhul a aratat ca BOR a aniversat in 2008 si Anul Sfintei Liturghii si al Sfintei Scripturi, cand s-a celebrat aparitia, la Bucuresti, in 1688, a Bibliei Cantacuzine, prima versiune tiparita in limba romana a Cartii Cartilor. Pe de alta parte, Patriarhul a subliniat importanta Liturghierului ieromonahului Macarie, care este si primul Liturghier ortodox din lume.

La randul sau, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, s-a aratat mandru ca majoritatea lucrarilor expuse la Muzeul National Cotroceni provin din colectia institutiei pe care o conduce. "Biblioteca Academiei le-a scos la vedere, le-a pus la dispozitia celor care vor sa le vada, lucru care nu se poate intampla foarte des, pentru ca aceste carti trebuie pastrate in conditii deosebite", a subliniat Ionel Haiduc.

Seful statului a primit din partea presedintelui Academiei Romane "prima editie moderna grafic a Evangheliarului de la 1508", realizat in colaborare cu Episcopia de la Targoviste, o reproducere a cartii de acum 500 de ani si traducerea sa in limba romana. Fiind prezentata in doua volume, seful statului a oferit unul dintre ele Patriarhului, starnind hazul presedintelui Academiei Romane, care i-a spus lui Basescu ca ambele volume fac parte din aceeasi lucrare iar Preafricitul Daniel a primit si el, saptamana trecuta, un exemplar al cartii. "Sunt impreuna cele doua carti", a spus Haiduc, iar Patriarhul a raspuns ca gestul presedintelui a fost unul simbolic, "fiindca Statul si Biserica au conlucrat". "Domnule presedinte, le citim pe rand", a spus, la randul sau, seful statului, remarca ce a starnit amuzamnetul audientei.

Muzeul National Cotroceni a oferit presedintelui si Patriarhului cate o placheta aniversara realizata din argint, in forma de carte, pentru a marca 500 de ani de la prima carte tiparita in spatiul romanesc. "E foarte frumoasa, ati iesit din standardul acela, plachetele standard", a remarcat presedintele Traian Basescu.

Expozitia de la Muzeul National Cotroceni, inaugurata marti, va putea fi vizitata de catre public pana la 10 ianuarie. Aceasta cuprinde 49 de carti care nu sunt accesibile publicului larg, precum prima carte tiparita de catre ieromonahul Macarie cu 500 de ani in urma, dar si operele unor urmasi ai acestuia, printre care Dimitrie Liubavici, diaconul Coresi, Meletie Macedoneanul, cel din urma fiind ispravnicul pentru Pravila de la Govora (1640), Dosoftei - mitropolitul carturar al Moldovei, acela care a elaborat si tipãrit la 1673 "Psaltirea in versuri", prima opera poetica de amploare din limba romana, care avea sa fie urmata, in secolul urmator, de Cazaniile lui Varlaam, o alta capodopera a literaturii vechi, scrisa tot de un mitropolit-carturar, trecut recent de Patriarhul Daniel intre sfintii ortodoxiei romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.