Byetta, un nou medicament pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, care asigura scaderea in greutate si permite auto-reglarea fiziologica a glicemiei prin multiple mecanisme, a fost lansat in Romania, joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.
Tratamentul cu Byetta este indicat pacientilor care nu au reusit sa obtina un control glicemic adecvat cu alte terapii.

Multiple studii de specialitate au demonstrat ca Byetta a determinat o scadere in greutate, spre deosebire de tratamentul cu insulina, care duce, dimpotriva, la o crestere ponderala.

Tratamentul cu Byetta aduce glicemia la valori normale, asigura scaderea in greutate si stimuleaza celulele beta pentru a produce insulina, potrivit Prof. dr. Radu Lichiardopol, vicepresedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Byetta are aceleasi mecanisme de actiune ca si hormonul uman GLP-1, care creste secretia de insulina dependenta de glucoza, restabileste prima faza a insulinosecretiei, scade secretia de glucagon, reduce productia hepatica de glucoza, incetineste evacuarea continutului gastric si reduce aportul alimentar.
"Rezultateale tratamentului cu Byetta sunt consistente, atat in comparatie cu antidiabeticele orale, cat si cu insulia. Byetta nu este insulina, dar este la fel de eficienta ca si aceasta", a specificat Daniel Popescu, reprezentant al companiei producatoare.

Peste 48 de milioane de europeni sunt bolnavi de diabet, iar la nivel mondial boala afecteaza aproximativ 250 de milioane de oameni, potrivit lui Radu Rasinar, Director general al Lilly Romania. Peste 90% dintre acestia sufera de diabet zaharat de tip 2, o afectiune determinata de incapacitatea insulinei de a actiona corect.

Produs de compania farmaceutica Eli Lilly, medicamentul a fost aprobat in SUA si Uniunea Europeana in urma cu trei ani, iar in prezent, il folosesc peste un milion de pacienti. Compania americana Eli Lilly, cu o vechime de 130 de ani, a produs, in 1923, prima insulina din lume.

Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin cresterea glicemiei (a „zaharului”, spus in mod popular) in sange = hiperglicemia. Mancarea pe care o consumam (cea mai mare parte) se transforma in glucoza (sau mai clar -zahar) pe care, corpul o foloseste pe post de combustibil energetic. Fara acesta nu putem sa ne mentinem in viata.

Pancreasul (organ asezat in apropierea stomacului), secreta un hormon numit insulina, care ajuta glucoza sa fie utilizata de organism. In cazul bolii diabetice - pancreasul fie nu produce suficienta insulina sau chiar deloc, de unde rezulta DIABETUL INSULINODEPENDENT-TIP 1- juvenil, fie in cazul DIABETULULUI ADULTULUI - TIP 2, cauzele sunt altele, cum ar fi imposibilitatea organismului de a folosi propria insulina. In ambele cazuri rezultatul este cresterea nivelului zaharului in sange = HIPERGLICEMIA.

Datele colectate de Ministerul Sanatatii prin Programului national de evaluare a sanatatii populatiei arata ca 30% dintre romani prezinta risc crescut sa se imbolnaveasca de diabet zaharat, boala asociata cu obezitatea. Statisticile arata ca 80 la suta dintre persoanele cu diabet au fost sau sunt obeze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.