"European Antibiotic Awareness Day" este organizata in premiera in acest an, de catre Uniunea Europeana, pe data de 18 noiembrie.
Reteaua Info-Sanatate anunta celebrarea pe 18 noiembrie a Primei zile europene de informare despre antibiotice. Conceptul evenimentului a fost dezvoltat de Centrul european Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), aceasta zi fiind sarbatorita in toata Europa.

Scopul Zilei Europene de sensibilizare cu privire la folosirea antibioticelor este de a informa publicul larg despre modul in care se administreaza antibioticele si momentul in care trebuie utilizate. ECDC a lansat si un film care explica importanta sanatatii publice oferita de cresterea rezistentei in fata multor microbi datorita antibioticelor.

Mesajul Zilei de 18 noiembrie este clar si simplu: rezistenta la antibiotice este una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii publice in cadrul Uniunii Europene. Daca folosirea abuziva de antibiotice va continua, vom pierde mijloace de a trata boli infectioase grave.

Utilitatea Zilei Europene de sensibilizare cu privire la utilizarea antibioticelor

Utilizarea neadecvata a antibioticelor a devenit o amenintare grava la adresa sanatatii publice in Europa, care duce la dezvoltarea bacteriilor si la cresterea rezistentei fata de antibiotic, in viitor tratamentele devenind ineficiente. Nu este nevoie de o sensibilizare a opiniei publice din Europa in legatura cu folosirea antibioticului ci la aceasta amenintare la adresa sanatatii publice.

Importanta utilizarii corecte a antibioticelor

Pastrarea in conditii optime a antibioticelor este responsabilitatea tuturor. Folosirea cu simt de raspundere a antibioticelor are rezultat cresterea rezistentei antimicrobiene si pastrarea antibioticelor pentru generatiile urmatoare. Din acest punct de vedere, este necesara informarea publicului, specialistilor din domeniul sanatatii si medicilor, batranilor si copiilor, despre modul de utilizare a antibioticelor cu simt de raspundere.

Recomandarea 2002/77/CE a Consiliului privind utilizarea prudenta a agentilor antimicrobieni in medicina umana solicita statelor membre si tarilor SEE sa aplice strategii specifice privind utilizarea prudenta a agentilor antimicrobieni, inclusiv masuri de supraveghere a rezistentei antimicrobiene, precum si privind utilizarea, controlul si masurile preventive, educatia, formarea si cercetarea in domeniu.

Deputatii europeni au adoptat pe 9 octombrie 2008 un raport in care se arata ca, sanatatea la nivel UE este „o chestiune politica fundamentala”, solicitand o serie de masuri, precum combaterea rezistentei la antibiotice, campanii de vaccinare si incurajarea unui stil de viata sanatos, ca raspuns la Cartea Alba a Comisiei Europene intitulata „Impreuna pentru sanatate: O abordare strategica pentru UE 2008-2013.”

Combaterea rezistentei la antibiotice

Deoarece rezistenta la antibiotice creste, acestea devin inutile, iar gradele de rezistenta variaza la nivelul UE, ca o consecinta a diferitelor atitudini in ceea ce priveste modul de utilizare si de controlare a antibioticelor (un consum de antibiotice de trei pana la patru ori mai mare in unele state membre fata de altele). Rezistenta la antibiotice este o problema europeana, avand in vedere faptul ca au loc miscari frecvente ale populatiei, inclusiv in scopuri turistice, crescand astfel riscul raspandirii bacteriilor rezistente. Prin urmare, ar trebui monitorizata utilizarea necorespunzatoare a antibioticelor si incurajata utilizarea cu prudenta a acestora. De aceea, Parlamentul European solicita sa se ia masuri eficiente pentru combaterea rezistentei la antibiotice, care sa garanteze ca antibioticele sunt vandute doar cu prescriptie medicala, norme care sa duca la scaderea numarului de prescrieri de antibiotice. Se solicita acordarea unei atentii speciale bacteriei "Staphylococcus aureus", rezistenta la meticilina (MRSA).

Declaratii oficiale ale europarlamentarilor romani

Europarlamentarul PSE Daciana Sarbu a subliniat importanta promovarii unui mod de viata sanatos in familii, in scoli si la locul de munca. “Pentru a raspunde provocarilor majore cu care se confrunta sanatatea in UE, avem nevoie de planuri de actiune care sa includa: promovarea unei stari bune de sanatate, educatia publica si programele de prevenire a bolilor. De aceea, schimbul de bune practici in interiorul Uniunii Europene, in toate domeniile asistentei medicale va contribui la cresterea bunastarii cetatenilor si a sanatatii acestora”, a declarat Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI).

Corina Cretu, Europarlamentar PSE a solicitat o mai mare solidaritate la nivelul Uniunii Europene, pentru ca aceasta sa ofere tuturor cetatenilor sai asistenta medicala decenta, in conditiile in care tari recent devenite membre, precum Romania, se confrunta cu o calitate slaba a sistemului medical, reflectata intr-o stare ingrijoratoare de sanatate la nivel national. “Dupa 18 ani de permanenta si ineficace ‘reforma’ a sistemului medical, Romania este bolnavul UE. Este responsabilitatea autoritatilor romane sa actioneze pentru imbunatatirea acestei stari de lucru, dar este si datoria Uniunii sa fie solidara pentru a oferi tuturor cetatenilor sai o asistenta medicala decenta”, a subliniat europarlamentarul social-democrat.

Reteaua Info-Sanatate este partener national al Centrul European Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), pentru promovarea Zilei Europene de sensibilizare cu privire la folosirea antibioticelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.