Profesorii de la Universitatea Bucuresti, Academia de Studii Economice si Colegiul National "I.L. Caragiale" nu fac greva de avertisment, luni, majoritatea considerand ca nu rezolva nimic prin astfel de proteste

Profesorii de la liceul "I. L. Caragiale", afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), sunt singurii din sectorul 1 al Capitalei care nu fac greva de avertisment, luni, potrivit liderului de sindicat al profesorilor, Marian Dragusan. "La noi in liceu, 80% dintre profesori sunt impotriva grevei de avertisment, deoarece parerea generala este aceea ca o greva nu poate rezolva nimic. Doar doi profesori, din totalul de 86, au semnat in condica pentru greva de avertisment de azi (n.r. - luni", a declarat, pentru NewsIn, prof. Marian Dragusan.

Profesorii din toate liceele din sectorul 1, in afara de cei de la I. L Caragiale, au intrat in greva de avertisment, potrivit presedintelui de onoare al Sindicatului Invatamantului Preuniversitar al sectorului 1, afiliat la FSLI, Doina Lecca.

La nivelul sectorului 1, 88% dintre profesori sunt de acord cu greva de avertisment de luni, iar 63% cu greva generala, anuntata pentru data de 18 noiembrie, potrivit presedintelui Sindicatului Invatamantului Preuniversitar al sectorului 1, Gheorghe Stancu.

"Parerile sunt impartite, dar suntem obligati sa ajungem la miscari de protest, deoarece este vorba de nerespectarea unei legi. Profesorii care nu vor sa faca greva generala se tem ca o sa ia salariile mai mici, din care se vor retine banii pentru zilele de greva, exact inainte de sarbatorile de iarna", a specificat Doina Lecca.

Tot in Capitala, la Universitate si la Academia de Studii Economice, cursurile se desfasoara normal, potrivit decanatelor facultatilor. "Din randul profesorilor universitari, stiu ca fac sigur greva cei de la Universitatea Politehnica si Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport", a precizat liderul Federatiei "Alma Mater", Razvan Bobulescu.

Cadrele didactice din trei federatii sindicale fac greva de avertisment, luni, intre orele 12.00 si 14.00, si picheteaza Palatul Parlamentului, pentru a protesta, astfel, fata de ordonanta prin care guvernul vrea sa amane aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. La greva de avertisment participa cadre didactice atat din invatamantul preuniversitar, cat si din cel universitar, afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Alma Mater.
Federatia "Spiru Haret", ai carei membri au facut greva de avertisment pe 3 noiembrie, se declara solidara cu protestele programate luni, insa nu face greva.

In cazul in care nu se va trece la aplicarea legii de majorare a salariilor, sindicatele din invatamant ameninta ca vor declansa, pe 18 noiembrie, greva generala pe termen nelimitat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.