Lupta impotriva coruptiei din Romania nu a fost o cruciada personala, ci o prioritate a presedintelui si a Guvernului Statelor Unite, a Uniunii Europene si a ONU, a declarat joi, cu ocazia discursului de incheiere a mandatului, ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman.

"Fiti siguri, lupta impotriva coruptiei nu a fost o cruciada personala condusa de Nick Taubman, ci o prioritate a presedintelui si a Guvernului Statelor Unite, a Uniunii Europene si a ONU. Din discutiile avute cu romanii de rand stiu ca si pentru ei este o prioritate", a declarat ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, care in timpul celor trei ani petrecuti la Bucuresti a fost un critic vehement al lipsurilor inregistrate in lupta anticoruptie si in reforma justitiei din Romania.

"Nu poti sa vorbesti despre o tara care are sanse de a deveni unul dintre statele cu un standard de viata ridicat fara sa mentionezi problema coruptiei. Coruptia este opusul democratiei si al statului de drept. Actele de coruptie nepedepsite scad increderea si credibilitatea unei democratii si franeaza cresterea economica si investitiile", a subliniat ambasadorul, care a criticat in repetate randuri modul in care legea este aplicata in Romania, mai ales in cazurile de coruptie.

Taubman a evidentiat ca intr-un stat de drept, doar un sistem juridic independent, lipsit de interventii politice poate inlatura coruptia. "Singura solutie este asigurarea unei justitii echitabile si rapide, bazate pe litera legii, pentru toti cetatenii", a punctat ambasadorul american, in discursul sustinut la final de mandat ca ambasador in Romania.

Teoria dipomatului american este ca tentatia coruptiei este adanc inradacinata in natura umana si ca nu poate fi eradicata din nicio tara complet. In opinia sa, solutia este ca oamenii care gresesc sa fie pedepsiti, iar legea sa fie aplicata fara echivoc.

"Daca nu as fi crezut ca aceasta tara are in fata un viitor luminos si ca anii sai cei mai buni abia acum urmeaza, nu as fi spus nimic", a marturisit ambasadorul.

Taubman s-a referit si la periodele cand criticile sale au starnit indignare din partea unor politicieni romani. "In unele cazuri mi-am exprimat clar opinia, iar anumite persoane au spus ca aceste lucruri nu se cuvin a fi comentate de un diplomat. Ceea ce am spus am spus din inima, ca de la prieten la prieten", a repetat ambasadorul, referindu-se la polemicile in care a intrat recent cu mai multi parlamentari romani, intre care presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.