Peste doua treimi din crimele din Romania sunt comise in mediul rural de persoane care in marea lor majoritate nu au nicio ocupatie, abia daca stiu sa citeasca si care de cele mai multe ori ucid fara sa stie de ce o fac, releva un studiu al Politiei Romane din 2008, remis la solicitarea NewsIn.

Potrivit datelor studiului, care are la baza informatiile din toata tara pe primele cinci luni ale anului, cele mai multe dintre actele de violenta inregistrate - omor, tentativa de omor, loviri cauzatoare de moarte, viol urmat de moartea victimei, talharie urmata de moartea victimei, vatamare corporala grava, pruncucidere - sunt savarsite de barbati (aproximativ 93%), cu varste cuprinse intre 19 si 45 de ani.

In ceea ce priveste nivelul de studii al autorilor, se constata ca peste 70% dintre ei fie nu facusera niciodata scoala, fie urmasera doar cursurile scolii generale, in timp ce doar aproximativ 1% dintre infractiuni au fost comise de persoane cu studii superioare. Astfel, peste doua treimi dintre actele de violenta extrema au fost comise de persoane fara nicio ocupatie sau de agricultori. De altfel, mediul rural pare a fi cel mai bine reprezentat in tabloul infractional al violentei, in 62% din cazuri autorii avand domiciliul la tara.

Referitor la cauzele care au condus la comiterea violentelor, in 61,6% din cazuri acestea sunt comise „fara cauza”, iar in 33,7% cauzalitatea este redusa la influenta consumului de alcool. De asemenea, 17% dintre infractiuni sunt apreciate ca avand mobil „conflictul spontan”. Gelozia, jaful, razbunarea sunt si ele reprezentate cu 9 -10%.

Abandonarea copiilor de parintii plecati in strainatate duce la comportamente deviante

Potrivit specialistilor, disfunctionalitatile existente la nivelul societatii influenteaza dezvoltarea indivizilor, care pot fi predispusi astfel la comiterea de infractiuni.

La nivelul mediului familial, psihologii considera ca abandonarea multor copii de catre parintii plecati la munca in strainatate reprezinta o problema care le poate afecta comportamentul si dezvoltarea. Acestia sunt lasati la rude putin interesate sau incapabile (daca sunt batrani) sa ofere educatie, supraveghere si sprijin moral l minorilor sau pur si simplu lasati sa se descurce singuri. In aceste conditii, multi copii dezvolta comportamente deviante, traduse in fuga de acasa, absenteism sau abandon scolar, vagabondaj, afiliere la grupari marginale, stradale.

De asemenea, specialistii reclama o lipsa a unor programe educationale sustinute la nivelul scolilor, care sa conduca la formarea unor caractere puternice, cu un nivel ridicat al respectului de sine, bazat pe respectarea valorilor morale, pe gandirea critica, pe autoanaliza si autocontrol al emotiilor si atitudinilor. Elevii nu beneficiaza de programe de educare sustinuta, care sa-i familiarizeze cu notiunile juridice elementare, bazate pe cunoasterea drepturilor si libertatilor fundamentale umane si cetatenesti si intelegerea obligatiei si beneficiului de a recunoaste si celorlalti aceleasi drepturi si libertati.

Un alt aspect important este educatia sexuala lacunara, statisticile aratand implicarea covarsitoare a barbatilor in diferite forme de abuz sexual, avand ca victime fie persoane adulte, fie minore, fie persoane de sex feminin cu varsta inaintata. Acest fapt este cauzat, in special, de reprimarea si ridiculizarii interesului natural pentru cunoasterea sexualitatii care apare la varste destul de mici, creionandu-se astfel toate premisele pentru aflarea raspunsurilor la aceste intrebari pe alte cai.

O alta problema este reprezentata de numarul mare al persoanelor care manifesta tulburari psihice, pe fondul consumului de alcool. Potrivit rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania se plaseaza pe locul 5 in Europa in privinta tulburarilor psihice, iar specialistii apreciaza ca aproximativ 20% din populatia tarii sufera de o forma sau alta de tulburare psihica, in timp ce aproximativ 30% din populatie prezinta riscul de a dezvolta asemenea probleme pe parcursul vietii.

Bataia este considerata un lucru normal in mediul rural

Raportat strict la violentele din mediul rural, ultimul sondaj al Politiei Romane, facut in iulie, releva ca doar 36,1 % dintre cetateni percep criminalitatea ca pe o problema care le afecteaza comunitatea, iar cei mai multi dintre ei considera ca bataia si injuraturile sunt lucruri normale si care pot fi justificate in anumite situatii.

In plus, desi declara aproape la unison (99%) ca familia reprezinta principala valoare, totusi in aproape jumatate din acestea sotii au un comportament violent. De asemenea, intemeierea unei familii este privita de majoritatea locuitorilor de la tara ca un un mijloc de satisfacere a dorintelor sexuale si ca sprijin material, in timp ce 40% dintre subiecti declara ca sotia si copiii trebuie sa asculte in orice situatie de barbat.

La tara, educarea si disciplinarea copiilor include frecvent lovirea acestora, chiar daca acest fapt este cu greu recunoscut. De exemplu, doar 5,5% au admis ca in satul lor sunt cazuri de maltratare fizica a copiilor, desi o treime dintre subiecti cred ca pentru educatia unui copil este necesara si bataia, iar 42% dintre respondenti considera ca bataia administrata unui copil se justifica uneori. Mai mult decat atat, faptul ca 78% dintre subiecti considera ca fiecare parinte trebuie sa-si disciplineze copiii dupa cum crede de cuviinta demonstreaza o rezistenta puternica la schimbare din partea cetatenilor din mediul rural, acestia fiind putin dispusi sa-si puna sub semnul intrebarii setul de valori si convingeri si sa accepte sa invete forme alternative de educare a copiilor, perpetuand astfel modelele receptate in propria familie.

Sondajul pentru mediul rural a fost facut in perioada 23 iunie-18 iulie, pe un esantion de 1186 de persoane din toata tara. Nivelul de eroare admis este de +/-2,85%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.