Presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, mai acorda doar 5 ani de viata actualului sistem de pensii din tara noastra. Acesta sustine ca mentinerea nivelului actual al pensiilor si al numarului de contribuabili va avea drept consecinta o crestere a deficitului bugetului de stat de pana la 7% din PIB.

"Pensia este un drept castigat al contribuabilului la sistemul asigurarilor sociale de stat. Deficitul actual din sistemul public de pensii nu mai poate fi acoperit de la bugetul de stat, care cuprinde si alte cheltuieli din celelalte sectoare ale economiei nationale. Daca se ajunge la un deficit de 7% din PIB, dupa toate regulile economice, intri in incapacitate de plata", a declarat Seitan.

Problema descoperita de presedintele CNPAS nu este deloc noua. In ultimii ani, numerosi specialisti in domeniu au incercat sa atraga atentia asupra dezechilibrului major intre numarul de contribuabili si numarul de pensionari, fapt care va conduce inevitabil la un colaps al sistemului. Singura solutie este, ca si in celelalte tari ale Europei, introducerea sistemului privat de pensii.

Presedintele CNPAS a afirmat ca Guvernul lucreaza de zor la gasirea metodelor de iesire din impas, anuntand, totodata, ca Legea privind fondurile de pensii administrate privat, care nu are inca norme de aplicare, cat si Legea pensiilor ocupationale, care a fost suspendata, vor fi modificate. Schimbarile legislative vor fi urmate si de revizuiri ale prevederilor Codului Muncii, a mai precizat Seitan. In opinia conducerii CNPAS, modificarile vor elimina o serie de restrictii care faceau ca legea privind pensiile ocupationale sa fie neatractiva.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.