Seceta severa de anul trecut a redus semnificativ productia de furaje, fortandu-i pe crescatorii de animale sa micsoreze efectivele, ceea ce a dus la o scadere a productiei de carne in prima jumatate a acestui an care a incetinit avansul productiei agricole pe ansamblu, a spus joi seful INS.
De altfel, din cele trei componente principale ale productiei agricole, doar una - productia vegetala - a inregistrat o crestere, de 18,8%, ca urmare a conditiilor meteorologice favorabile, in timp ce productia animala (carne, oua) a scazut cu 1%, iar serviciile agricole s-au comprimat cu 18,7%.

"Lipsa furajelor, ca urmare a recoltei slabe din 2007, a dus la scaderea efectivelor de animale", a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, la conferinta de prezentare a principalilor indicatori economici din primul semestru.

Totusi, pe ansamblul sectorului agricol, valoarea adaugata a crescut cu 2,6%, ca urmare a evolutiei bune a productiei vegetale, care are o pondere de aproape doua treimi (63,2%) in productia agricola a primului semestru.Declinul semnificativ al serviciilor agricole a afectat mai putin sectorul pe ansamblu, ca urmare a ponderii reduse - de 2% - in productia totala.

Voineagu a mentionat, insa, ca recoltarea masiva a inceput abia la sfarsitul primului semestru, ceea ce indica o contributie mai mare la produsul intern brut (PIB) din al treilea trimestru.

De altfel, seful INS a prezentat primele estimari ale productiei din acest an, furnizate de Ministerul Agriculturii, care arata o productie de grau si secara de 7,75 milioane tone, similara celei din anii cu productii bune din acest deceniu: 2001 (7,78 milioane tone), 2004 (7,97 milioane tone) si 2005 (7,48 milioane tone).

Insa datele indica o crestere a randamentului la hectar pana la un nivel nemaiatins in ultimul deceniu, de circa 3.500 kilograme/ha - similar celor atinse in Tarile Baltice, Polonia sau Spania -, pe fondul reducerii suprafetelor cultivate cu grau si secara in favoarea culturilor de plante tehnice.
"In 2008, se remarca orientarea cultivatorilor spre plantele tehnice, cum ar fi rapita sau orzoaica", a aratat Voineagu.

Astfel, productia de rapita pentru ulei este estimata in acest an la 732.800 tone, nivel dublu fata de anul trecut si de peste sapte ori mai mare decat in 2004, evolutie datorata "atat maririi suprafetei cultivate, cat si randamentului la hectar", a precizat seful INS.

Productia de orzoaica de primavara a fost in acest an de 427.900 tone, fata de 192.900 tone anul trecut, iar cea de orzoaica de toamna ar urma sa ajunga la 271.500 tone, comparativ cu 106.600 tone in 2007, mai arata datele INS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.