Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sustine ca nu va demola nicio cladire clasata ca monument istoric din zona Rosia Montana, ci, din contra, va investi peste 25 milioane dolari pentru restaurarea celor 41 de monumente istorice, a anuntat, marti, compania intr-un comunicat.
In comunicat, Rosia Montana Gold Corporation precizeaza ca a solicitat si a primit autorizatie de demolare a unei cladiri care nu este clasata ca monument istoric si nici nu a fost propusa pentru clasarea ca monument istoric de catre Asociatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" (ARA).

"Precizam ca imobilul cu nr. 163 nu este clasat ca monument istoric si nici nu a fost propus de ARA pentru clasarea ca monument istoric. Cea mai apropiata cladire de imobilul cu numarul 163 si care este declarata monument istoric se afla la peste 200 de metri distanta. Restaurarea celor 41 de monumente istorice si a celor sase zone protejate face parte din initiativele de protejare a patrimoniului ale Rosia Montana Gold Corporation", a declarat directorul de comunicare al companiei, Dana Dobrescu.

Compania a mai transmis ca vrea sa aloce peste 25 milioane dolari pentru conservarea si restaurarea patrimoniului cultural din comuna si ca urmeaza, totodata, sa deschida un Muzeu al mineritului in piata din zona protejata "Centrul istoric al Rosiei Montane".

La sfarsitul lunii martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins in mod irevocabil recursul declarat de Consiliul Judetean Alba si Rosia Montana Gold Corporation impotriva sentintei Tribunalului Cluj prin care se anula certificatul de urbanism pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, dupa ce in septembrie 2007 Ministerul Mediului suspendase, pe termen nelimitat, procesul de autorizare a proiectului minier Rosia Montana.

Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care este implicata in explorarea si dezvoltarea unor licente miniere din Romania. Gabriel Resources vrea sa exploateze proiectul aurifer Rosia Montana, detinut in proportie de 80%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.