Romanii si bulgarii au cel mai lung program saptamanal de lucru din Europa, media orelor de munca fiind de peste 41,7 ore/saptamana, conform unui studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca

Pe locul trei in clasament se afla Marea Britanie, unde cei cu un program de lucru full-time au petrecut la locul de munca in 2007 o medie de 41,4 ore/saptamana, cu aproape doua ore peste media orelor de munca din primele 15 state membre ale Uniunii Europene.

Francezii lucreaza aproximativ 37,7 ore/saptamana, ceea ce le ingaduie sa aiba efectiv o intreaga dupa amiaza libera, in comparatie cu angajatii din Marea Britanie.

Cifrele au fost relevate de catre Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca - o organizatie infiintata de catre Uniunea Europeana. Oficialii institutiei au descoperit ca angajatii din cele 12 noi state membre ce au aderat la UE incepand cu 2004, lucreaza mai mult decat cei din primele 15 tari care au format UE, cu un total de 40,6 ore/saptamana fata de 39,5 ore/saptamana.

Studiul a aratat, de asemenea, ca britanicii lucreaza fara plata mai mult decat restul Europei. In Marea Britanie, media saptamanala a orelor de lucru "convenite" este de doar 37,3 ore/saptamana, indicand ca muncitorii britanici ofera angajatorilor patru ore din timpul lor liber.

Diferenta este mai mare decat in restul tarilor din UE, unde media orelor suplimentare este de 1,4 ore.
Britanicii nu compenseaza diferenta nici prin zilele libere suplimentare, avand o medie de 24,6 zile libere anual. Media zilelor libere din Uniune este de 25,2 zile anual, angajatii suedezi avand dreptul la 33 zile de concediu cu plata, anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.