Social 27 August 2008 16:36
Localitatile afectate de inundatii in luna iulie, din Neamt si Iasi, au primit, in total, peste opt milioane de lei pentru reconstruirea a 766 de case, din care 50 vor fi stramutate de pe vechile amplasamente, potrivit prefectilor din cele doua judete, relateaza NewsIn

Conform sursei citate, depozitele constituite la nivelul celor doua judete sunt partial umplute cu materiale de constructie, urmand ca in perioada urmatoare sa inceapa distribuirea acestora catre localitatile unde au fost inregistrate pagube.

"In judetul Neamt vor fi reconstruite 639 de case, cele mai multe fiind in comunele Doljesti si Gadinti. Guvernul a acordat, in ultima sedinta, 6,4 milioane lei pentru reconstruire, la care se adauga si materialele de constructie. S-a efectuat lotizarea caselor dar si graficele de executie. Primele case vor fi gata pana la sfarsitul lunii octombrie, iar restul la 1 decembrie", a declarat, astazi, pentru NewsIn, prefectul de Neamt, Toader Mocanu.

Acesta a adaugat ca opt firme de constructii au depus oferte pentru reconstruirea caselor sinistratilor nemteni.

La Iasi, ajutorul financiar acordat de Guvern pentru refacerea locuintelor avariate de inundatii s-a ridicat la peste 1,6 milioane lei.

"Banii sunt pentru demolarea si reconstruirea unui numar de 127 case distruse si reabilitarea a 65 de locuinte cu avarii la sistemul structural. Pe langa acesti bani, au mai fost alocati 549.000 lei pentru repararea unui numar de 217 locuinte cu avarii nestructurale", a declarat prefectul interimar al judetului Iasi, Marius Bodea.

In ambele judete, 50 de case - 30 in Neamt si 20 in Iasi - vor fi stramutate de pe vechile amplasamente. Autoritatile locale explica numarul mic de case stramutate prin faptul ca localitatile unde au fost pagube cauzate de inundatii nu au fost declarate zone inundabile. Specialistii de Inspectoratele judetene in constructii afirma ca inundatiile s-au produs in urma debitului istoric pe care l-a atins Siretul, debit ce apare o data la cateva sute de ani.

In Neamt si Iasi, inundatiile au facut pagube de aproape 90 milioane lei, fiind afectate locuinte, infrastructura rutiera, trasee pietonale, cai ferate, poduri, podete si diverse obiective sociale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.