Social 27 August 2008 16:20
Actorii si regizorii afiliati Cartel Alfa au solicitat, astazi, schimbarea normelor metodologice ale noii legi privind personalul din institutiile de spectacole si concerte si au sustinut ca aplicarea legii 353/2007 va avea ca efect disparitia teatrelor si a culturii teatrale din Romania

Artistii spun ca noile norme introduse prin Ordonanta de Urgenta de catre Guvern dau puteri sporite managerilor de teatru care pot sa decida unilateral ce piesa urmeaza a fi pusa in scena si care vor fi actorii care vor interpreta diferitele roluri, relateaza NewsIn.

"Astfel, se creeaza un mecanism care permite, anual, celor care conduc aceste institutii sa evalueze activitatea profesionala si sa dicteze unilateral desfacerea contractelor colective de munca. In aceste conditii, in maxim trei-patru ani nu vor mai exista actori angajati ci doar freelanceri, iar daca oamenii nu vor mai avea bani pentru a-si intretina familiile, vor renunta la aceasta meserie. Interesul celor care au impus aceasta lege va fi atins, pentru ca astfel vor disparea multe teatre din Romania", a avertizat presedintele Federatiei Nationale "Alfa ART", Cristian Prisecaru.

Actorii si regizorii spun ca exista interese mari atat din partea oamenilor politici cat si a speculatorilor de terenuri.

"Teatrele sunt locatii cu un vad foarte bun si tocmai de aceea se urmareste desfiinarea acestora. Avem exemplul recent al trecerii cinematografelor in subordinea autoritatilor locale. S-a demostrat rapid ca acestea sunt neprofitabile si s-a decis folosirea lor in alte scopuri. S-a ajuns ca, in acest moment, sa mai avem doar 39 de cinematografe la 41 de judete", a explicat Leonardo Tonotza.

Artistii cer Ministerului Culturii sa modifice normele de aplicare a Legii 353/2007, astfel incat conducerea teatrelor sa fie asigurata de un manager si de catre un director artistic. Primul ar urma sa asigure fondurile necesare desfasurarii activitatii, iar cel de-al doilea sa decida asupra pieselor ce urmeaza a fi puse in scena si politica de angajari.

Actorii mai solicita trecerea conducerii unitatilor de cultura in mana managerilor de meserie si cer ca activitatea fiecarui teatru sa fie supervizata de un Consiliu Artistic, din care sa faca parte personalitati ale orasului.

De asemenea, la cererea artistilor, fiecare piesa de teatru sa fie castigata de regizori prin concurs, pentru a nu mai da posibilitatea directorilor sa-si impuna actorii favoriti. Acestia sustin ca ar fi eliminate, astfel, din teatrele romanesti, coruptia si favoritismele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.