MMDD a solicitat Executivului aprobarea de fonduri pentru a inlatura efectele calamitatilor naturale produse de viiturile din perioada 22 iulie - 5 august 2008, care au afectat grav constructii hidrotehnice, cu rol de aparare impotriva inundatiilor, din opt judete ale tarii.

'Guvernul a aprobat fonduri in valoare de 33.300 mii lei, ce vor fi utilizate pentru inchiderea breselor din digurile de pe Siret, Viseu si Iza, a celor din barajele acumularilor nepermanente din localitatea Horodnicul de Sus, pentru refacerea consolidarilor de mal in zonele cu eroziuni puternice de pe raurile Tisa, Ruscova si Vaser, precum si consolidarea digurilor de pe Prut', se precizeaza intr-un comunicat al MMDD.
Lucrarile de investitii pentru refacere vor fi realizate in doua etape, in functie de gravitatea efectelor inundatiilor si de impactul asupra comunitatilor locale.

'Inchiderea breselor este o prioritate pentru a evita producerea unor eventuale inundatii cu efecte negative asupra populatiei, in perioada de toamna, iar fondurile alocate in aceasta prima etapa asigura demararea acestor lucrari', a declarat secretarul de stat din MMDD, Lucia Ana Varga.
De altfel, premierul Tariceanu a anuntat miercuri, in Parlament, ca Executivul intentioneaza sa creasca la 6% din PIB fondurile alocate pentru infrastructura si a solicitat sprijinul parlamentarilor pentru sustinerea acestui obiectiv.

'Inundatiile din ultimele saptamani ne-au aratat ca, daca vom continua politica pasilor marunti in infrastructura, riscam sa fim luati mereu pe nepregatite, mereu cu un pas in spate. Trebuie sa renuntam la politica pasilor marunti in ceea ce priveste investitiile in infrastructura', a declarat Tariceanu in discursul de prezentare a raportului privind efectele inundatiilor.

Romania a fost afectata de inundatii atat in 2005, in 2006, cat si in acest an. Inundatiile din acest an au afectat aproximativ 27.000 de oameni din sase judete.