Statul nu se da in laturi sa incaseze Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) pe seama actiunilor umanitare desfasurate cu scopul de a-i ajuta pe cei afectati de inundatiile din acest an.

Ministerul Economiei si Finantelor refuza sa vorbeasca despre TVA aplicata actiunilor umanitare din "lipsa de informatii".

Ultimul teledon organizat in Romania de Realitatea TV si UNICEF pentru ajutorarea sinistratilor afectati de inundatiile din acest an, unde s-au strans peste 500.000 de euro, potrivit organizatorilor, ingroasa si baierele bugetului de stat prin Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aplicata SMS-urilor prin care se pot face donatii. In lipsa unei legislatii coerente, o parte din banii colectati din TVA va continua sa ajunga la bugetul de stat, in conditiile in care liniile vor ramane deschise timp de o luna.

Initial, organizatorii au anuntat ca pentru toate donatiile, atat prin telefon, cat si prin SMS, se percepe TVA, insa lucrurile s-au intamplat diferentiat. In cele din urma, singura companie care intr-adevar a perceput TVA pentru sumele donate a fost Cosmote. Oficialii companiei sustin ca "sistemul de colectare a donatiilor fara TVA este in curs de implementare pentru numerele cu care se colecteaza donatii umanitare". De aceea, reprezentantii Cosmote vor plati TVA colectata din aceste donatii Ministerului Economiei si Finantelor, conform procedurilor in vigoare.