Inlocuirea lui Daniel Morar din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie nu se justifica din punct de vedere profesional si va avea ecouri negative la Bruxelles, a declarat Drago Kos, presedintele Grupului de State Impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO), pentru NewsIn.
Ultimul raport al Comisiei Europene despre reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania indica mai multe motive serioase de ingrijorare, in special in ceea ce priveste lipsa vointei politice de a combate coruptia, spune Drago Kos.

"Este evident ca nu exista o vointa politica reala de a combate coruptia. Mai ales Parlamentul Romaniei, prin unele masuri adoptate, cum ar fi amendamentele la Codul de procedura penala, demonstreaza ca exista parlamentari care vor sa ingreuneze cat pot de mult lupta anticoruptie. In afara de unele institutii care functioneaza excelent - si aici ma gandesc la DNA - Romania nu are aproape nimic de aratat in lupta anticoruptie. Am vorbit cu ministrul Justitiei despre aceste chestiuni si mi-a dat impresia ca este foarte constient de ele. Este un om foarte inteligent si hotarat si sper sa nu ingenuncheze in fata cererilor de a-l inlocui pe procurorul-sef al DNA", a spus Kos.

Intrebat daca se justifica "sacrificarea" lui Daniel Morar pentru a evita ca Parlamentul sa desfiinteze DNA, Kos a raspuns ca "nu, deloc". "De ce sa fie nevoie de un sacrificiu? Daca exista o institutie profesionista precum DNA, atunci singurele criterii de inlocuire a sefilor trebuie sa fie profesionale. Iar potrivit tuturor criteriilor profesionale, domnul Morar a facut o treaba excelenta. Nu este doar opinia mea si a GRECO, este si opinia Comisiei Europene. Stiu ca aceste criterii profesionale se lovesc de criterii politice. Si intotdeauna cand politicienii incep sa ia decizii in privinta functiilor profesionale sfarsitul este prost atat pentru respectivul caz, cat si pentru tara", a explicat presedintele GRECO.

Comisia Europeana a subliniat in raport nevoia de a "mentine stabilitatea institutionala", ceea ce in opinia lui Drago Kos este tot o aluzie la mentinerea lui Morar.

"Politicienii romani au de luat o decizie foarte simpla: sa faca un pas inainte prin mentinerea lui Morar sau sa faca mai multi pasi inapoi si sa se ajunga la situatia in care chiar nu mai exista nicio speranta in lupta anticoruptie din Romania", spune presedintele GRECO.

Intrebat daca Romania a scapat de sanctiuni, spre deosebire de Bulgaria, careia i-au fost inghetate fondurile europene, Kos a negat categoric. "Nu este ultimul raport. Iar in cazul in care Morar va fi demis, acest lucru va atrage o atentie sporita la Bruxelles fata de ce se intampla la Bucuresti. In perioada urmatoare, acest subiect va fi evaluat foarte critic", a avertizat presedintele GRECO.

Romania face parte din 1999 din Grupul de State Impotriva Coruptiei, care asigura punerea in aplicare a Conventiei penale privind coruptia a Consiliului Europei. Aceasta reglementeaza obligativitatea adoptarii de masuri legislative adecvate de catre statele semnatare pentru incriminarea faptelor de coruptie savarsite de parlamentari, functionari publici si magistrati nationali si internationali. GRECO evalueaza periodic masurile luate de Romania pentru a implementa Conventia, aflandu-se la a treia runda de evaluare a Romaniei.

"Evaluam ce face Romania in domeniul luptei anticoruptie si adoptam rapoarte ce contin recomandari obligatorii. Ultimul raport a fost adoptat in decembrie 2007. Acum evaluam legislatia in ceea ce priveste incriminarile si finantarea partidelor politice, iar raportul va fi adoptat anul viitor", a precizat Kos.

Ultimul raport GRECO, adoptat in decembrie 2007, constata ca Romania a implementat doar in proportie de 40% recomandarile formulate in cea de-a doua runda de evaluare.

"S-au inregistrat doar progrese restranse in ceea ce priveste majoritatea recomandarilor, progresele fiind absente in ceea ce priveste recomandarile legate de introducerea unor reguli adecvate pentru angajarea si cariera functionarilor publici in general, armonizarea regulilor si principiilor legate de refuzul de a primi cadouri, pregatirea inspectorilor fiscali in domeniul descoperirii eventualelor acte de coruptie. GRECO indeamna Romania sa se angajeze cu hotarare in politici anticoruptie destinate in mod clar implementarii integrale a recomandarilor", conchidea raportul GRECO, invitand autoritatile romane sa furnizeze informatii suplimentare privind implementarea recomandarilor pana la data de 30 iunie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.