Fiecare persoana afectata de inundatii va primi un ajutor de urgenta de 300 de lei, familiile in care s-au inregistrat decese din cauza inundatiilor - cate 5000 de lei, iar familiile si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate primesc intre 300 si 800 de lei, a decis Guvernul in cadrul unei sedinte extraordinare la care a participat si Basescu.
Ministrul Internelor, Cristian David, a anuntat la finalul sedintei convocate astazi la Guvern, pe tema inundatiilor din ultimele zile, ca familiile sau persoanele singure din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Maramures, Neamt si Bacau, ale caror locuinte au fost distruse sau afectate de inundatii, vor primi sume cu valori cuprinse intre 300 si 800 de lei. Astfel, pentru locuintele distruse in totalitate, cuantumul ajutorului de urgenta va fi de 800 de lei, pentru locuintele afectate in proportie de peste 50% - 500 de lei, iar pentru celelalte ajutorul de urgenta va fi de 300 de lei, potrivit NewsIn.

Guvernul a aprobat si un ajutor umanitar in valoare de 4,8 miloane de lei, pentru achizitia de alimente (conserve de carne si de pateu, malai, apa, paste fainoase), saltele, paturi, bocanci si lenjerie, care vor fi scoase de la Rezervele de stat.

Alte 50 de milioane de lei au fost alocate din Fondul de Interventie la Dispozitia Guvernului pentru inlaturararea efectelor calamitatilor si pentru refacerea infrastructurii.

Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, a precizat ca fondurile alocate sunt de prima necesitate, urmand ca, dupa evaluarea pagubelor, sa fie alocate alte sume. David a spus ca vor fi despagubiti chiar proprietarii locuintelor care nu au fost asigurate, avand in vedere ca proiectul de act normativ privind asigurarea obligatorie a locuintelor, initiat de Guvern anul trecut, se afla inca la Parlament.

Ministrul a apreciat vor mai fi una sau doua zile cu risc de inudatii, iar situatia va reveni la normal in cinci sau sapte zile.

Presedintele Traian Basescu a participat la sedinta extraordinara a Guvernului, convocata de premierul Tariceanu pentru aprobarea fondurilor de urgenta destinate zonelor sinistrate.

Cristian David a declarat, raspunzand la intrebarile ziaristilor, ca nu stie daca presedintele Traian Basescu a participat la sedinta de marti a Executivului la invitatia premierului Tariceanu sau daca a venit din proprie initiativa si a precizat ca discutiile nu au avut "o natura polemica". El a spus ca discutiile au vizat situatia din teren si masurile luate de Executiv. "Datorita faptului ca trebuie sa depasim aceasta etapa, care este in continuare una cu grad inalt de risc, nu cred ca putem sa dam o interpretare politica acestei discutii. Avem un obiectiv clar, de a preveni orice pierdere de vieti omenesti. (...) Nu cred ca ar trebui sa cautam o nuanta politica", a declarat ministrul.

Sursele ministeriale spun ca sedinta a fost una "cordiala", cu exceptia interventiei presedintelui Basescu la adresa ministrului internelor si reformei administrative, Cristian David. Sursele citate au precizat ca seful statului i-a reprosat oarecum lui David faptul ca nu exista o colaborare suficient de buna intre prefectura si presedintele consiliului judetean din zonele afectate de inundatii. Ministrul internelor i-a explicat ca legea a fost respectata si potrivit acesteia comitetul de urgenta este condus de prefect, iar seful CJ este obligat sa participe la actiunile coordonate de acesta.

Presedintele le-a cerut ministrilor care sunt si membri ai Legislativului sa pledeze in favoarea solicitarii sale de convocarea a unei sesiuni parlamentare extraordinare, invocand acelasi argument al raportului Comisiei Europene.

Basescu le-a transmis liberalilor ca principala bila neagra a raportului este legata de blocarea in Parlament a anchetelor celor patru demnitari (Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres, nr), iar o sesiune extraordinara este necesara pentru a indrepta lucrurile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.