Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a facut joi dupa-amiaza bilantul celor doua luni de cand conduce institutia - unul foarte optimist: obiectivul sau, a declarat domnul Predoiu, este sa realizeze o legislatie coerenta.

Interventia publica a ministrului justitiei, foarte discret pana acum, are loc inaintea sosirii in Romania a unui grup de experti ai Uniunii Europene, care vor verifica daca Guvernul a continuat masurile de reformare a sistemului judiciar.

Un raport privind reformele cerute de Comisia Europeana a luat deja drumul Bruxellesului si va fi completat in curand.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, spune ca ar fi reusit sa rezolve mare parte din problemele semnalate in precedentul raport al Bruxelles-ului.

Controlul averilor demnitarilor

E vorba de functionarea Agentiei Nationale de Integritate, care ar trebui sa verifice averile demnitarilor.
Ministrul justitiei spune ca legislatia a fost adoptata si institutia va deveni "operationala" cat de curand.

Catalin Predoiu admite insa ca o decizie a Curtii Constitutionale prin care legea controlului averilor a fost declarata neconstitutionala risca sa loveasca - prin ricoseu - si legea ANI.

Tot el spune insa ca exista solutii de avarie: "Noi am oferit doua solutii tehnice".

"Aceasta care a fost adoptata: confiscarea averii nejustificate si celalalta, o combinatie de masuri: confiscarea averii ilicite asupra careia nu era nici un dubiu din punct de vedere constitutional si fiscalizarea sau impozitarea partii de avere care s-a dovedit nejustificata in raport cu averea titularului."

"Trebuie spus ca decizia Curtii Constitutionale nu vizeaza legea ANI ci vizeaza o alta lege dar e adevarat ca, prin incidenta, ar putea sa afecteze si legea ANI. Asteptam si acel moment. Dupa aceea ne vom face o strategie de rezerva", a declarat Catalin Predoiu.

O alta problema solutionata partial: acoperirea lipsei de magistrati din instante si parchete.

Ministrul justitiei spune ca, in colaborare cu CSM - Consiliul Superior al Magistraturii - dar si cu parchetul general, au inceput sa se ocupe locurile vacante de judecatori si procurori.

Sistemul penitenciar

Pe de alta parte, in afara chesiunilor legate de raportul Comisiei Europene, Catalin Predoiu spune ca sistemul penitenciar este acum sub lupa, dupa ce organizatia pentru apararea drepturilor omului Freedom House a semnalat ca salariile conducerii penitenciarelor sunt nejustificat de mari.

"Stiu ca sunt semnale destul cat sa-mi dau seama ca trebuie sa investigam si sa privim foarte atent aceasta administratie a penitenciarelor", a spus Catalin Predoiu.

"In momentul in care vom finaliza aceste evaluari de buna seama vom veni si in fata dumneavoastra pentru a va spune care sunt concluziile si ce masuri s-au luat", a promis ministrul justitiei.

O alta problema: salarizarea magistratilor

Ministrul justitiei spune ca exista un grup de lucru pentru realizarea unei grile unitare de salarizare, pe care premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut-o insistent si azi dupa ce bugetul ministerului a fost golit din cauza proceselor pierdute in fata unor magistrati care au castigat in justitie dreptul la o serie de prime.

In fine, pe langa toate acestea Catalin Predoiu spune ca ar fi reusit sa reorganizeze ministerul justitiei si sa avanseze mai multe proiecte legislative guvernului si parlamentului.

Cele mai importante sunt codurile de procedura penala si civila, supuse in prezent dezbaterii publice.
La jumatatea lui iunie aceastea ar trebui sa ajunga la parlament.

In acelasi interval ministerul preconizeaza sa puna in discutie publica si proiectul unui nou cod civil.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.