Dupa o prezenta discreta in viata politica, Actiunea Populara isi va inceta existenta incepand de azi prin absorbtia sa de catre PNL, iar fostul presedinte Emil Constantinescu se va retrage, urmand sa activeze ca reprezentat al societatii civile, care l-a promovat ca sef al statutului in 1996, informeaza NewsIn.

Congresul de fuziune prin absorbtie a celor doua partide are loc la Palatul Parlamentului, evnimentul fiind prezentat de liberali ca un pas inainte in ce priveste coagularea fortelor de centru-dreapta in jurul partidului lor. Mesajul principal pe care liberalii vor sa-l transmita este acela ca PNL este singura forta autentica de dreapta, alaturi de care ar trebui sa se regaseasca si alte formatiuni precum PNTCD, in timp ce partide precum PD-L nu-si pot revendica o astfel de reprezentare a dreptei, aflandu-se, din perspectiva PNL, intr-o impostura data de trecutul de stanga al formatiunii conduse informal de Traian Basescu.

Semnalul este in esenta unul de imagine intrucat Actiunea Populara este un partid mic, fara structuri teritoriale puternice, cu un procentaj redus in sondajele de opinie, confirmat si de alegerile la care a participat de la infiintarea sa in 2003.

AP va obtine un singr post de vicepresedinte in conducerea PNL, atribuit Smarandei Enache, si un post de simplu membru in Biroul Politic Central al liberalilor. Alte nume cunoscute din AP sunt fostul consilier prezidential Zoe Petre si Sorin Botez, care este, de altfel, unul dintre membrii fondatori ai PNL si deputat al partidului la inceputul anilor 90.

Fuziunea PNL cu AP are loc dupa ce anul trecut cele doua formatiuni, plus PNTCD, au semnat platforma de centru-dreapta stabilind totusi sa mearga separat in alegerile pentru PE. In ce priveste relatia cu taranistii, liberalii au un acord politic la Timisoara, acord in baza caruia vor participa in tandem la alegerile locale din iunie- Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) la primarie- Viorel Coifan (PNL) la Consiliul Judetean.

Formarea de aliante si fuziunile reprezinta un simptom al anilor preelectorali sau electorali. Astfel, fuziunea PNL-AP survine la doar o zi de la semnarea unui nou protocol PSD+PC care vizeaza formarea unei aliante de stanga, conservatorii renuntand astfel la discutiile cu liberalii pe tema unei colaborari. Sfarsitul lui 2007 a fost marcat si el de fuziunea prin absorbtie intre PD si PLD, partid creat de Stolojan prin desprinderea din PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.