PSD si PC poarta din nou negocieri pentru alegeri In 2004 s-a numit Alianta PSD plus PUR si s-a destramat dupa alegeri, cand Partidul Umanist la acea vreme - transformat intre timp in Partidul Conservator - a ales sa intre la guvernare. Acum, PSD si PC poarta din nou negocieri pentru alegerile de anul acesta.

Deocamdata, insa, declaratiile formulate de liderii celor doua partide par contradictorii.
Presedintele Partidului Conservator, Daniela Popa, a declarat la BBC ca negocierile de colaborare cu Partidul Social Democrat, care vizeaza alegerile parlamentare si nu pe cele locale, nu exclud formarea unei aliante intre cele doua partide.

In discutie s-ar afla chiar varianta inregistrarii acestei aliante la tribunal.

"Ne gandim, si in discutie nu e exclusa si realizarea unei aliante politice inscrisa la tribunal. Dar nimic nu este batut in cuie. Suntem inca la nivel de discutii", spune doamna Popa.

De altfel, in urma sedintei consiliului national al PC care a avut loc marti, Daniela Popa a precizat ca acest for a decis continuarea negocierilor cu PSD.

In privinta negocierilor, acelasi mesaj si de la Partidul Social Democrat: miercuri, la Consiliul National al PSD, se vor discuta posibilele formule de colaborare.

In privinta unei aliante electorale insa, si cu atat mai mult a uneia juridice, secretarul general al PSD Titus Corlatean a precizat la BBC ca acestea sunt excluse.

"Nu se pune problema, de aceasta data, de liste comune, de locuri oferite pe listele Partidului Social Democrat”.

“Fiecare merge cu candidatii sai si cu oferta sa. E adevarat ca in anumite puncte sunt chestiuni legate de oferta care se apropie, oarecum similare ca pozitionare ideologica", spune Titus Corlatean.

Alegerile din 2004

Asadar nu este clar, cel putin deocamdata, daca in toamna vor exista din nou canditati PSD - PC, asa cum in 2004 au existat liste comune ale condidatilor de la Partidul Social Democrat si de la fostul Partid Umanist.

PSD a oferit atunci, pe listele pentru alegerile parlamentare, 22 de locuri de deputat si 10 de senator.
Dupa alegeri insa, partidul condus la acea vreme de Dan Voiculescu a decis sa se alature guvernului format din Alianta Dreptate si Adevar si UDMR.

Explicatia a fost ca oricum colaborarea cu PSD fusese doar electorala.

Comentariile de la acea vreme au pus decizia PSD de a oferi Partidului Umanist acces in Parlament pe seama influentei pe care Dan Voiculescu o avea asupra trustului media Intact, din care fac acum parte, printre altele, televiziunile Antena 1 si 2 si televiziunea de stiri Antena 3.

Titus Corlatean a spus la BBC ca mass media, inclusiv trustul Intact, conteaza in campaniile electorale, dar a adaugat imediat ca dincolo de asta e mai importanta "actiunea politica unitara".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.