Actuala forma a statutului functionarului public, care prevede interdictia apartenentei politice, a fost promovata chiar de catre Guvernul Tariceanu

Solicitarile oficialilor europeni pe care s-au straduit sa le indeplineasca inaintea aderarii la UE par sa aiba "valabilitate limitata" pentru liberali, in conditiile in care readuc pe tapet discutia repolitizarii administratiei publice.

Subiectul numirii sefilor serviciilor descentralizate in baza criteriilor politice, astfel incat acestia sa poata fi inlocuiti o data cu schimbarea Guvernului, a fost "reinviat" de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acesta a criticat totodata actuala forma a Statutului functionarului public, forma initiata chiar de Guvernul Tariceanu, ca prioritate legislativa rezultata din angajamentele asumate de Romania in vederea aderarii la UE si ca parte a programului de guvernare.

In opinia lui Nicolaescu, actualul cadru normativ ar avea "prevederi perverse" si ar trebui schimbat, in sensul revenirii la vechea forma.

Ideea ministrului nu este privita cu ochi buni nici de reprezentantii PSD, nici de cei ai PD-L. Daca primii spun ca sefii serviciilor deconcentrate ar trebui sa ramana profesionisti, validati prin concurs, ceilalti declara ca propunerea ii vizeaza pe democratii ramasi in diferite functii dupa iesirea PD de la guvernare.

Statutul functionarului public a fost modificat in 2006, in sensul stabilirii interdictiei ca acestia sa fie membri de partid, instalarea in functie facandu-se prin concurs.

In 2006, liberalii au militat pentru depolitizarea administratiei publice, la presiunea UE. Acum insista pentru revenirea la vechea legislatie, nemultumiti ca nu au "scapat" de toti democratii de la conducerea serviciilor descentralizate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.