Dosarul sau, dovada clara ca a fost protejatul Securitatii PCR si Ceausescu, instantele supreme ale tinarului poet

Corneliu Vadim Tudor s-a aflat, timp de 15 ani, in prim-planul politicii. Personaj extrem de controversat, Vadim a cedat recent functia de presedinte al PRM, pentru cea de presedinte onorific. Formatiunea si-a schimbat numele in Partidul Popular Romania Mare. Dupa 1989, C.V. Tudor s-a inconjurat de fosti securisti si personaje care au facut parte din PCR. Era o continuare fireasca a comportamentului sau din perioada "Nicolae Ceausescu".

Dosarul lui de Securitate demonstreaza clar ca a fost unul dintre protejatii regimului comunist. Vadim s-a plins in repetate rinduri ca a fost urmarit de Securitate. Partial adevarat: a fost urmarit, insa pentru a fi protejat, nicidecum pentru a fi persecutat. Acest lucru reiese clar din notele informative aflate la dosarul lui Corneliu Vadim Tudor din arhiva CNSAS.

"Element usuratic"

Iata cum este caracterizat Vadim de securistii aflati pe urmele sale, intr-o nota informativa: "Din punct de vedere al trasaturilor de caracter este caracterizat ca un element usuratic, cu unele tendinte de laudarosenie. In relatiile cu colegii adopta o atitudine de ingimfare si aroganta, fapt pentru care nu este apreciat in colectivul de munca". Portretul psihologic incropit de capitanul Ion Oancea, de la Directia I a Securitatii, este confirmat si de un referat care poarta antetul Serviciului Personal de la Agerpres, unde C.V. Tudor era reporter.

O alta nota arata ca Vadim avea probleme cu parintii pentru ca era o fire rebela: "Parintii sai nu erau de acord cu modul de comportare al fiului lor, acesta fiind un element mai zvapaiat si libertin, ceea ce nu intra in conceptiile lor moral-religioase", apare intr-o alta nota scrisa pe vremea cind Vadim era student. Atunci, in 1969, el era filat grijuliu si de lt. Ristea Priboi, ofiter la Directia a 12-a a Securitatii.

Le crea probleme

"Firea zvapaiata" a lui Vadim le-a creat probleme securistilor, o data cu trecerea anilor, dupa cum reiese din nota nr. 122 a Securitatii Constanta: "Cetateanul italian Vernarelli Gaetano, a inchiriat la hotel "Comandor" din Mamaia o discoteca.(....) In relatii apropiate cu cel in cauza a aparut numitul Corneliu Vadim Tudor, ziarist la Agerpres, care la data de 10 august 1988 a trimis un telex primului secretar al Comitetului judetean PCR Constanta, in care se plinge ca un prieten al sau, cetatean italian, care a inchiriat o discoteca, nu se bucura de aceleasi drepturi ca si ceilalti sefi de discoteci de pe litoral si cere sa i se permita functionarea si dupa miezul noptii", apare in nota semnata timid si ingrijorat de seful serviciului, maiorul Ionel Dinu.

De la centrala din Bucuresti raspunsul a venit negativ solicitarii lui Vadim: "Ramine nu. "Tip" care ne creeaza probleme. Verificati informatia pe mai multe planuri", este rezolutia semnata indescifrabil pe nota.
Cu trecerea timpului, ajungem la un alt capitol din existenta Tribunului: latura mercantila. O nota din dosarul arata cum la Barcelona unde era ca ziarist la meciului Steaua-AC Milan a primit bani de la trimisul postului "Vocea Americii" Mircea M. Ionescu.

Cum l-a turnat pe Plesu

Potrivit unei note din 1981, semnate de seful Directiei I, Aron Bordea, C.V. Tudor - redactor la Agerpres, membru al Uniunii Scriitorilor - si pictorul Mihai Bandac s-au prezentat "la cerere", pentru a semnala "in numele citorva zeci de scriitori si artisti plastici unele aspecte din domeniul creatiei literar-artistice". Ei s-au referit la existenta unor "elemente de extrema-dreapta". In acest context, noteaza Bordea, cei doi afirmau ca sint stupefiati de un text al criticului de arta Andrei Plesu intitulat "Fragment apocrif dintr-un dialog platonic".

Mai mult, Vadim si Bandac informau ca "s-au facut demersuri" pentru ca textul sa fie prezentat "Secretarului General al Partidului", adica lui Nicolae Ceausescu. Plesu nu era singurul vizat. Cei doi i-au turnat, de asemenea, si pe poetul Dorin Tudoran sau pe Ion Caraion. Solutia lui Vadim? "Desfiintarea uniunilor de creatie - adevarate focare de infectie". "Au mentionat ca s-au adresat organelor de Securitate pentru ca au mare incredere in aceasta institutie si stiu ca "cu armata nu te joci, este singura care poate sa faca ordine", mai noteaza generalul de Securitate.

Protectie de "sus"

Atentia Securitatii s-a concentrat asupra scandalului provocat de C.V. Tudor prin volumul de poezie "Saturnalii" (1983), care a culminat cu un atac violent asupra rabinului-sef Moses Rosen. Si unele dintre articolele din "Saptamina" facusera valuri. Din cauza lui Vadim, comunitatea evreiasca ameninta cu un scandal international. In 1980, comandantul Securitatii, Iulian Vlad, ii cerea unui subaltern, generalului Aron Bordea - seful Directiei I, sa raporteze personal problemele create de Vadim.

Aceasta intrucit Directia I "nu cunoaste sau nu raporteaza" problemele respective. In plin scandal, Vadim ii marturisea lui Constantin Mitran, ministru-consilier la Ministerul de Externe, ca "a fost sfatuit de sus sa dispara o perioada, pina se mai linistesc lucrurile", asa ca intrase in concediu medical.
In cadrul razboiului Vadim-Moses Rosen s-a tras cu toata "munitia" din dotare. Evreii il acuzau pe C.V. Tudor de antisemitism, facind diverse presiuni asupra autoritatilor pentru a retrage de pe piata scrierile "antisemite".

"Astept disciplinat sa mi se dea dreptul la cuvint, public, de catre singura forta conducatoare pe care o stiu si o recunosc in aceasta tara: Partidul Comunist Roman". Asa isi incheia C.V. Tudor un memoriu de 37 de pagini, inregistrat la Securitate in aprilie 1984, in care se declara "jignit si calomniat" de Rosen.

Impiedicat sa omagieze

Intr-un memoriu, Vadim se declara revoltat de volumul "Octombrie ora opt", de Norman Manea. In carte se descria viata unui copil in lagarele evreiesti din cel de-al doilea razboi mondial. Dupa parerea lui Vadim, era "o carte primejdioasa", scrisa de "un ciudat autor". Asa ca solicita "sa nu se ascunda adevarul fata de organele de partid". Intr-un alt document, el se declara persecutat de secretarul de stat Ladislau Hegedus, care l-ar fi eliminat de pe lista realizatorilor unui spectacol patriotic, desi muncise la el.

La un moment dat, Vadim devenise foarte suparat, intrucit era "impiedicat" sa publice, de ziua lui Ceausescu, un volum de articole in care elogia "mareata opera" a sefului PCR. Si de data aceasta, o "tovarasa", pe nume Virtopeanu, i-ar fi pus bete in roate. "Ce politica face dumneai si interesele cui le apara?", se intreba Vadim intr-un memoriu. Telegrama ajunge la Petru Enache, Suzana Gidea si Mihai Dulea. De aceeasi minie era cuprins Tribunul si in cazul unor articole de presa oprite de la publicare. El invoca "desfiintarea cenzurii de catre tovarasul Nicolae Ceausescu".

"Va voi glorifica intreaga mea viata!"

Una dintre piesele "grele" ale dosarului de Securitate al lui Vadim este o scrisoare de patru pagini catre "mult iubitul si stimatul tovaras Nicolae Ceausescu". Vadim cerea interventia lui Ceausescu pentru a nu mai fi criticat de Uniunea Scriitorilor. Tonul scrisorii face insa "toti banii". Redam citeva citate in continuare. "Am scris cu multa dragoste aceasta carte, al carei Erou principal sinteti dumneavoastra".

"Sint versuri si articole inchinate patriei si partidului, eroicei noastre istorii nationale, galeriei de aur a neamului, pe care o incununati in chip stralucit Dumneavoastra, cel mai de seama barbat din intreaga existenta a Romaniei". Scrisoarea are un final apoteotic: "(...) va multumesc din inima si va asigur ca orice s-ar intimpla, indiferent cit de grave vor fi acuzatiile pizmasilor si apatrizilor, va voi glorifica intreaga mea viata!".

Greu de gasit "din cauza roaming-ului"

Corneliu Vadim Tudor a fost imposibil de contactat in cursul acestor zile. Potrivit presedintelui PPRM, Corneliu Ciontu, Vadim se afla intr-o delegatie parlamentara la Sankt Petersburg. "Adevarul e ca nu mai e dispus sa raspunda la telefon", ne-a spus Ciontu. De obicei, cind este plecat in strainatate, Vadim nu raspunde la mobil sau il tine inchis. Explicatia oferita de Corneliu Ciontu este aceea ca pretul convorbirilor internationale este foarte mare.

Incognito cu Tribunul la chiolhan

Multe din trasaturile de caracter ale lui Corneliu Vadim Tudor, expuse de securisti in notele informative, se confirma. Dovada am avut-o in urma cu patru ani si jumatate, cind am patruns, incognito, la un chiolhan intim patronat de Tribun. Se intimpla la Restaurantul Cornul Vinatorului, din Pitesti, intr-un separeu. Ferit de ochii lumii, Vadim, avind in jurul lui fostii securisti Bucur si Merce, prezida o masa la care stateau in jur de 20 de persoane. Pe masa - purcei de lapte, cirnati, palinca, vin si muraturi. Nu se putea dialoga cu nimeni pentru ca vorbea Tribunul. In momentul in care am incercat sa incropim o conversatie cu un senator PRM, Vadim a inceput sa urle la noi: "Ce palavragiti, bai, in timp ce vorbesc EU?".

Am tacut instantaneu. A existat apoi un moment cind "parintele" partidului Romania Mare a impus liniste deplina. Culmea, a tacut chiar si el atunci cind un "paj" a adus caseta video cu inregistrarea unei emisiuni difuzate de Antena 1 Pitesti, la care fusese invitat. Toata lumea trebuia sa se uite la Vadim, varianta "pe sticla", in timp ce Tribunul se contempla admirativ. Cazusera parca toti intr-un soi de transa cind un chelner, incarcat cu tavi, a agatat cu piciorul cablul electric care alimenta sistemul audio-video, scotindu-l involuntar din priza. Vadim a inceput sa urle ca un apucat: "Sabotaaaaj!".

Chelnerul, un tinar la vreo 20 de ani, slabut, blond, a intepenit cu tavile tremurindu-i in miini. Mariti de groaza, ochii ospatarului de la Pitesti astepau lovitura. Care nu a venit: la fel de repede cum a sarit de la masa, Vadim s-a relaxat si a inceput sa rida. Apoi au inceput sa rida toti, ca la un semnal. Vizionarea emisiunii a fost reluata. Apoi au urmat purceii, cirnatii, vinul. Pe la 11.00 noaptea s-a dat stingerea: Tribunul trebuia sa se culce.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.