Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a anuntat, dupa sedinta Biroului Permanent Central al partidului, ca guvernul Tariceanu va prezenta un raport de activitate, de la investire pana in prezent, in fata Delegatiei Permanente a PNL. Este pentru prima data cand liberalii cer guvernului sa dea seama de modul in care indeplinesc programul de guvernare, dar nu va fi pentru ultima data, a sustinut Nicolaescu.

Purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, a precizat ca Biroul Permanent Central a convocat Delegatia Permanenta a PNL pentru vineri, 22 aprilie, cand, pe langa raportul de activitate a guvernului, pe ordinea de zi vor mai figura si rapoartele obisnuite lunare ale grupurilor parlamentare ale PNL din Senat si din Camera Deputatilor. "Probabil ca, in fiecare trimestru, guvernul va veni in fata Delegatiei Permanente a PNL, avand in vedere faptul ca premierul este liberal, pentru a raporta de cum decurge aplicarea programului de guvernare", a declarat Nicolaescu.

Raportul de activitate a guvernului va trebui sa cuprinda actiunile pe care le-a avut de intreprins si modul in care s-a achitat de aceste actiuni pe parcursul celor 100 de zile de cand actualul executiv este in functiune, a spus deputatul liberal. Totodata, raportul de activitate va include si preocuparile guvernului privind indeplinirea calendarului de integrare europeana.

O relatie de asemenea fel exista si intre ministrii democrati si parlamentarii PD, dar acestia nu au cerut, pana acum, ca guvernul sa raporteze despre indeplinirea sarcinilor, avand in vedere ca executivul este sustinut de o coalitie de patru partide si are ministri din toate formatiunile.

Liderul interimar al PD, Emil Boc, ne-a declarat, diplomat, legat de acesta problema, ca exista "nevoie de comunicare cu Cabinetul, pentru punerea in aplicare a programului de guvernare". Este foarte greu de crezut insa ca Boc va mai fi la fel de diplomat in cazul in care, in urma raportului pe care guvernul il va prezenta in fata Delegatiei Permanente a PNL, ministrii democrati vor fi criticati de liberali.

Surse parlamentare din cadrul coalitiei, din alte partide decat PNL, ne-au declarat ca initiativa liberalilor de a solicita un raport al intregului guvern, nu numai al ministrilor din partid, nu este tocmai potrivita in acest moment, cand exista destule divergente in coalitie, chiar daca mocnite.

Initiative asemanatoare, de a chema intreg guvernul la ordine, au avut si taranistii in perioada guvernarii CDR, 1996-2000. PNTCD isi aroga atunci rolul de "forta politica conducatoare" si incerca sa sublinieze acest lucru inclusiv prin incercarea de a controla ministrii celorlalte partide. Acest fapt a dus la conflicte permanente in cadrul CDR, care s-au finalizat pentru PNTCD cu un dezastru electoral.

Motivatia liberalilor pentru o astfel de miscare ar putea fi alta. Desi presedintele PNL este si premier, iar partidul era cel mai bine cotat dintre actualele componente ale coalitiei inaintea alegerilor din 2004, castigarea fotoliului de la Cotroceni de catre Traian Basescu a tulburat echilibrul in Alianta D.A. Nu este exclus ca Tariceanu sa fi gandit acest raport ca o miscare de imagine, pentru a echilibra senzatia ca PD si fostul sau lider, presedintele Basescu, conduc singuri Romania. Mai ales ca Basescu vorbeste intruna de anticipate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.