Deputatii au adoptat ieri un proiect de lege care complica modalitatea de sanctionare a demnitarilor ce se imbogatesc in mod nejustificat in timpul mandatului.

Camera Deputatilor a adoptat ieri o propunere legislativa de modificare a Legii controlului si declararii averii dobindite ilegal de catre demnitari, magistrati, persoane cu functii de conducere si functionari publici, relateaza Cotidianul.

Legea a trecut cu 186 de voturi pentru, 60 impotriva si cinci abtineri. Aprobind modificarea, deputatii si-au dat acordul ca averile obtinute in mod ilicit de categoriile de persoane prevazute in lege sa fie confiscate. Totodata, in cazul in care aceste persoane nu si-au platit impozitele, ele vor fi executate silit.

Sub pretextul necesitatii existentei unor „sanctiuni corecte", Eugen Nicolicea, initiatorul proiectului legislativ, a propus ca procedura de confiscare a unei averi nejustificate sa devina executorie numai dupa epuizarea tuturor cailor de atac in instanta, informeaza Adevarul.

Averea ilicita se confisca numai in cazul in care se constata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva ca persoana a savarsit o infractiune sau o contraventie.

Potrivit Ziua, forma initiala a legii prevedea o modalitate simpla care ii lasa pe demnitari fara averile nejustificate: daca se constata ca dobandirea unor bunuri nu este justificata, Curtea de Apel hotara fie confiscarea acestora, fie plata unei sume de bani egala cu valoarea bunului.

Dupa cum relateaza Gandul, in cazul in care persoanele care ocupa o functie de demnitate publica vor completa gresit declaratia de avere, institutia la care lucreaza va decide o sanctiune disciplinara. Initiativa lui Nicolicea mai spune ca datele solicitate in declaratia de avere vor fi considerate „informatii cu caracter public”, nemaiputand fi invocata confidentialitatea salariului, garantata de Codul muncii.

In ceea ce priveste refuzul demnitarilor de a-si plati obligatiile catre stat, initiativa prevede ca, dupa o ancheta a Ministerului Finantelor, acestia vor fi executati silit. Legea a fost adoptata desi Guvernul s-a opus si va merge la presedintele Traian Basescu pentru promulgare.

Cristian Radulescu, liderul grupului PD-L din Camera, sustine ca prin propunerea lui Nicolicea „se pune carul inaintea boilor“, deoarece Parchetul ar urma sa inceapa cercetarea faptelor penale numai dupa ce o instanta de apel s-a pronuntat definitiv asupra modului ilicit in care a fost dobindita averea.

Pe de alta parte, Eugen Nicolicea se apara sustinind ca amendamentul introdus de el vine in sprijinul Legii ANI, care nu prevede sanctiuni. Mai mult, el o eticheteaza pe Monica Macovei drept „mama ilicitilor“ pentru ca nu ar fi introdus in actul normativ sanctionarea celor care dobindesc ilegal averi. „Noi dorim sa existe sanctiuni corecte“, a conchis Nicolicea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.