Deputatii si senatorii cu vizibilitate mare in mass-media au o activitate slaba in Parlament, reiese dintr-o monitorizare a Institutului pentru Politici Publice pentru sesiunea trecuta.

Un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP) releva ca acesti senatori sau deputati sint in acelasi timp parlamentarii cu o vizibilitate foarte mare, ei fiind invitati la numeroase talk-show-uri televizate sau apelati telefonic de posturile tv sau de radio.

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, apare cu zero prezente la votarile din plen in sesiunea septembrie - decembrie 200, dupa cum relateaza Cotidianul. Studiul IPP a utilizat drept metodologie a monitorizarii parlamentarilor inregistrarile de pe site-urile Camerei Deputatilor si Senatului ale voturilor electronice. In scriptele Camerei - condica de prezenta -, Crin Antonescu nu are nici o absenta in luna septembrie si pina in 20 octombrie (data pina la care s-a facut centralizarea oficiala), semnatura lui existind la toate sedintele de plen, inclusiv cele in care au fost sesiuni de vot. A fost semnat de alti colegi, au existat cazuri in care a fost prezent, dar nu a avut cartela asupra lui, a fost prezent la dezbateri, dar nu si la momentul votarii, este greu de stiut, deoarece deputatul liberal nu a putut fi ieri contactat de catre toti ziaristii care l-au sunat. Paradoxal, Antonescu nu apare insa in top 10 al absentelor la lucrarile comisiei parlamentare (de cultura) din care face parte.

Topul deputatilor care au absentat de la sedintele de plen este completat de: Gabriel Oprea (PSD, 2,39% prezenta), Dan Ioan Popescu (PC, 3,69%), Alin Teodorescu (PSD, 4,99%), Nicolae Bara (PD, 5,86%), Romica Andreica (independent, 6,29%), Leonida Lari-Iorga (independent, 7,59%), Dan Radu Rusanu (PNL, 8,03%), Bogdan Pascu (PC, 8,46%) si Viorel Hrebenciuc (9,98%). La polul opus se situeaza liberalul Gheorghe Gabor (98,92% prezenta) si independentii Mihail Zaharia (98,70%) si Corneliu Momanu (98,48%).

In "top 10" se gasesc insa nu mai putin de trei lideri de partid: Mircea Geoana (1,72% prezenta), Corneliu Vadim Tudor (3,45%) si Marko Bela (6,90%). Pe lista chiulangiilor mai pot fi gasiti democrat-liberalul Vasile Blaga si social-democratii Cristian Diaconescu si Sorin Oprescu, informeaza Romania Libera.

BBC informeaza ca pe masura ce se apropie alegerile parlamentare - unele partide incep sa faca opinie separata la voturile din plenul Camerei Deputatilor si Senatului. Astfel, Institutul pentru Politici Publice sustine ca PSD a inceput sa voteze mai rar precum PNL, in timp ce PDL incearca sa aiba o atitudine diferita de toate celelalte partide.

Pe de alta parte - arata raportul IPP - unii senatori sau deputati voteaza adesea altfel decat o fac colegii de partid. Spre exemplu, senatorul PRM Carol Dina a votat numai intr-o cincime din cazuri la fel ca majoritatea membrilor PRM, iar deputatul PSD Miron Mitrea a votat aproape in 4 cazuri din 10 diferit fata de linia stabilitita de partidul sau.

IPP nu a reusit sa monitorizeze si absentele senatorilor la comisiile de specialitate, pentru ca nu a primit documentele necesare de la secretariatul general al acestei Camere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.