Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European reprezinta un prim examen electoral pentru toate partidele si “a priori” pentru Partidul Social Democrat, ca o prima verificare dupa trei ani de opozitie, considera fostul presedinte Ion Iliescu.

“Aceasta impune o analiza serioasa, tinand seama ca urmeaza doi ani de confruntari politice majore: alegeri locale, parlamentare, prezidentiale si din nou europarlamentare. Asupra rezultatelor obtinute de PSD ca singur reprezentant al Stangii romanesti - termenul de comparatie ar trebui sa fie stadiul in care se afla PSD in 1999, dupa trei ani de opozitie”, a afirmat Ion Iliescu, sambata, pe blogul personal.
Presedintele de onoare al PSD considera ca aceasta analiza determina o gandire serioasa asupra prezentului si viitorului social-democratiei romanesti, a definirii clare a pozitiei PSD ca partid de opozitie si implicit a relatiei sale cu puterea actuala, cu celelalte partide, dar si cu socialistii europeni, adaugand ca toate acestea trebuie sa contureze strategia pentru viitor.

Referindu-se la varianta organizarii unui Congres extraordinar in PSD, “care a starnit reactii atat de diverse”, Ion Iliescu a opinat ca referirea sa la acest lucru “a fost scoasa din contextul unui interviu dat unei televiziuni (...) in care evidentia necesitatea efectuarii unei analize serioase in vederea pregatirii urmatoarelor alegeri” (...) “M-am pronuntat asupra unei posibilitati nicidecum asupra unui imperativ. De aici, si pana la afirmatiile rautacioase privind neimplicarea mea in campania electorala si ca “m-as fi odihnit” ca si anatemele adresate celor ce au facut parte din FSN, ca “nereformati” deci reprezentand un “balast” pentru actualul PSD - este un drum lung. Sunt iesiri inadmisibile! Cei care nu-si respecta trecutul si inaintasii se autocondamna si individual, si politic. De aceea, o analiza asezata, responsabila intr-un forum statutar de partid se impune”, a subliniat fostul presedinte.

In opinia sa, intr-un astfel de context politic pentru PSD nu se pune problema unor persoane, ci a perspectivei privind soarta si viitorul social-democratiei in societatea romaneasca.

Reamintim ca liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat recent ca Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu pot solicita organizarea unui congres extraordinar doar atunci cand vor reprezenta “organizatii sau o miscare statutara valabila”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.