Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, dupa centralizarea datelor privind prezenta la referendum, ca acestea sunt o lectie, inclusiv in ceea ce il priveste, dar a subliniat ca legea care nu permite validarea acestui tip de consultare decat cu majoritate calificata este "stramba", informeaza NewsIn.

"In mod categoric, se constitituie intr-o lectie, inclusiv pentru mine, dar nu voi inceta sa cred si sa sustin ca romanii doresc primenirea clasei politice, reformarea clasei politice. Acest lucru se vede foarte bine si din modul cum au votat cei circa cinci milioane de romani care s-au prezentat astazi la urne", a spus seful statului, amintind ca 4,5 milioane dintre acestia au votat pentru introducerea uninominalului majoritar in doua tururi.

"Intresant este ca indiferent ce partid au sustinut, procentele in care au votat cu DA la referendum depasesc la toate partidele 80%", a explicat el, aratand ca doar electoratul UDMR si a lui Tokes s-a pronuntat in proportie de 75% in favoarea uninominalului.

"N-as trata cu indiferenta acest rezultat, prevalandu-ma de o lege pe care o consider stramba", a subliniat el, aratand ca nucleul dur de cinci milioane de romani interesati de viata politica au votat in proportie covarsitoare pentru un tip "precis" de uninominal. "Acesti oameni nu doresc o cale de mijloc", a punctat presedintele.

"Niciun om politic responsabil nu poate face abstractie de acest lucru", a adaugat el. "Va trebui probabil sa analizam cu responsabilitate si legea referendumului. Astazi am avut proba inechitatii ei. Se lucreaza cu majoritati simple daca este vorba de destituirea presedintelui, senatorii se aleg de asemeni cu majoritati simple si diferenta nu-i foarte mare. In timp ce alegerea senatorilor si deputatilor se poate face cu procente infime si asta este in interesul politicienilor, atunci cand este vorba de interesul romanilor, se pun conditii care devin conditii care devin imposibile pentru o natiune care deocamdata poate sa revenidice un nucleu de circa 30 la suta dintre cetatenii cu drept de vot interesati de politica", a explicat Basescu.

Presedintele a mai adaugat ca votul de la PE arata inca o data inechitatea legii referendumului - pentru europarlamentare majoritatea celor care au votat a fost suficienta, dar pentru ca a fost in interesul partidelor sa isi trimita reprezentanti in Legislativul european. Seful statului a mentionat ca cei peste patru milioane care au votat pentru uninominal "vor avea un profund sentiment de frustrare", in conditiile in care sunt angajati in viata politica.

Basescu a marturisit ca isi reproseaza ca nu a putut aloca mai mult timp pentru a explica importanta votului, dar ca obligatiile indeplinirii functiilor nu l-au lasat. Seful statului s-a declarat insa constient ca nu ar fi putu convinge jumatate plus unu dintre alegatori sa iasa la vot chiar daca ar mai fi avut doua saptamani de campanie. "Alte comentarii nu fac despre conditiile de desfasurarea a referendumului, le-ati vazut si dumneavoastra, sigur ele nu justifica diferenta pana la 50%, dar probabil mai mult respect pentru cei ce si-au sacrificat ziua libera sa vina la vot ar fi fost necesar, chiar si din partea Guvernului", a mai afirmat presedintele.

Traian Basescu a deplans si gestul unor politicieni "responsabili", care a spus Basescu, au indemnat romanii sa nu se prezinte la referendum. "Mi-a creat sentimentul ca multi oameni politici importanti au un nivel de responsabilitate scazut", a concluzionat seful statului, precizand ca se refera nu al cei care au fost sanctionati de electorat, ci la "cei care au trecut pragul" si detin sau au detinut functii importante.

Centralizarea voturilor la ora 8:00 dimineata, a aratat o prezenta la urne de 25,52% din totalul alegatorilor, fapt ce determina invalidarea referendumului pentru votul uninominal, pentru care conditia validarii a fost inregistrarea a jumatate plus unu, din totalul alegatorilor inscrisi pe liste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.